Salonul National de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ a debutat astazi al Iasi.

Tot astazi a debutat si Salonul National de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’. Organizat de Institutul Cultural Misionar ‘Trinitas’, in premiera la Iasi, Salonul National de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ reuneste la Palatul Culturii 7 edituri de prestigiu: Editura Patriarhiei Romane, Editura ‘Polirom’, Editura ‘Anastasia’, Editura ‘Sofia-Supergraf’, Editura ‘Egumenita’, Grupul Editorial ‘RAO’ si Editura ‘Trinitas’ a Moldovei si Bucovinei. Toate aceste edituri vor prezenta cititorilor publicatii cu caracter religios, istoric si cultural tiparite in perioada 2003-2004.

Inaugurarea Salonului Nationale de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ a avut loc astazi in prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a Prea Sfintitului Casian – Episcopul Dunarii-de-Jos si a Prea Sfintitului Ioachim Bacauanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

In cuvantul de binecuvintare a acestei prime editii a Salonului National de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a subliniat importanta organizarii unei asemenea manifestari, si mai ales caracterul sau misionar: ‘Ceea ce este foarte important este misiunea care se face cu ocazia Sarbatorilor. Noi nu consideram ca o sarbatoare este un eveniment emotional, ci este si unul spiritual, de ordin misionar. Deci, o carte cu adevarat misionara este aceea care ne ajuta sa ne mantuim. Insa ceea ce este foarte important este ca un astfel de Salon National de Carte Religioasa sa fie vazut in comuniunea Sfintilor. Acea carte de Teologie sau de Spititualitate Ortodoxa este buna daca este conforma cu Liturghia.’

De asemenea, in cuvantul rostit la inaugurarea Salonului National de Carte Religioasa, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitroppolit Daniel al Moldovei si Bucovinei s-a referit si la caracterul cultural al manifestarii: ‘Faptul ca Salonul National de Carte Religioasa s-a organizat in Palatul Culturii arata adevarul subliniat de cineva intr-un mod foarte frumos: cultura sufletului este sufletul culturii. Mai intai de toate deci trebuie sa cultivam sufletul nostru si sa-l hranim cu aceasta spiritualitate a eternitatii si unicitatii fiecarei persoane. Ortodoxia este religia chipurilor personale, cum spunea un mare teolog francez contemporan, Olivier Clement, un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane. Fiecare persoana este unica, irepetabila si vesnica in comuniunea Sfintelor Persoane ale Sfintei Treimi. De aceea, nu se poate hrani omul spiritual decat cu aceasta comuniune vesnica de iubire cu Prea Sfanta Treime, ceea ce incepe la Botez cand suntem botezati in numele Prea Sfintei Treimi: a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh. Deci, cartea teologica are o mare importanta pentru a ne mentine si a ne ajuta sa crestem in comuniunea Sfintilor care este bazata pe credinta si comuniunea Sfintei Treimi.’

Salonul National de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ se va desfasura la Palatul Culturii pana pe data de 16 octombrie 2004, intre orele 10.00 – 22.00.

La incheierea Salonului National de Carte Religioasa ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ pe data de 16 octombrie 2004, editurile participante vor fi premiate.

Marele premiu ‘Sfanta Cuvioasa Parascheva’ va fi acordat pentru intreaga activitate editoriala. Premiul ‘Dumitru Staniloae’ va fi acordat pentru carte de Teologie Ortodoxa.

Premiul ‘Filocalia’ va fi dat pentru carte de Spiritualitate si Evlavie Ortodoxa.

Premiul ‘Sfantul Ioan Casian’ va fi oferit pentru traduceri.

Premiul ‘Mugur de lumina’ va fi acordat pentru publicatiile dedicate copiilor si tinerilor.

Premiul ‘Irineu Mihalcescu’ va fi dat pentru carte de Dialog Religios.

Premiul special ‘Stefan cel Mare si Sfant’ va fi acordat pentru promovarea Patrimoniului de Arta Crestina.

Comentarii Facebook


Știri recente