Salarizarea preoților: responsabilitate constant asumată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În legătură cu hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, din 16 octombrie 2008, de a propune Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române continuarea demersurilor pentru ca încadrarea salarială a preoților să fie asimilată cu cea a profesorilor din învățământul preuniversitar, precizăm următoarele:

Situația salariilor preoților, care sunt printre cele mai mici din România, se află constant în atenția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar ca urmare a intervențiilor Patriarhiei Române s-au făcut deja unele majorări ale salariilor preoților săraci, desigur insuficiente, prin legea nr. 132/2008, care a modificat legea 142/1999.

În plus, Patriarhia Română a început încă de acum două luni noi convorbiri cu reprezentanții Ministerului Economiei și Finanțelor cu scopul inițierii unui proiect de lege prin care nivelul de salarizare a preoților să fie similar cu cel al profesorilor din învățământul de stat. Propunerea Patriarhiei Române a fost receptată pozitiv de către Ministerul Economiei și Finanțelor, care și-a manifestat disponibilitatea pentru promovarea unui astfel de proiect de lege prin care salariile preoților să ajungă la nivelul salariilor profesorilor, însă în mod etapizat, potrivit posibilităților financiare reale.

Așadar, grija Patriarhiei Române pentru mărirea salariilor preoților continuă, conform hotărârii Sfântului Sinod, nu din motive de imagine, ci ca responsabilitate constant asumată.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

(Comunicat de presă nr. 6081/17.10.2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…