Sabia Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare se intoarce la Putna.

Sabia de lupta a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant va putea fi admirata la Muzeul Manastirii Putna, aceasta fiind oferita de statul turc autoritatilor romane cu prilejul implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui domnitor al Moldovei.

Anuntul a fost dat la Suceava de Ministrul Culturii si Cultelor – dl Academician Razvan Theodorescu. Sabia de la Putna va fi doar o copie fidela a adevaratei sabii care se afla in prezent in patrimoniul Turciei. Copia sabiei lui Stefan cel Mare va fi donata Putnei de Premierul Romaniei – dl Adrian Nastase, cu prilejul manifestarilor ce vor avea loc la Manastirea Putna la inceputul lunii iulie a.c..

Despre copia sabiei de lupta Ministrul Culturii si Cultelor – dl Academician Razvan Theodorescu a afirmat ca ‘este o copie excelenta, ea insasi o opera de arta’. Ministrul a mai spus ca la inceputul lunii viitoare, pe data de 9 iulie 2004, presedintele Turciei – dl Ahmet Necdet Sezer va aduce personal la Bucuresti originalul sabiei lui Stefan cel Mare, iar arma va fi expusa timp de 21 de zile intr-o sala special amenajata a Muzeului de Arta.

Cu prilejul manifestarilor dedicate implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant se numara si unul cu totul special: la data de 1 iulie a.c., la ora 20.00, Presedintele Romaniei – dl Ion Iliescu va citi un mesaj adresat sucevenilor dintre zidurile Cetatii de Scaun.

Tot la Cetate va fi organizat un spectacol folcloric si de teatru la care vor asista mai multi reprezentanti ai Guvernului si inalte personalitati bisericesti in frunte cu Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente