Să unim libertatea cu responsabilitatea

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Conferinței organizate de Asociația Internațională a Capelanilor de Penitenciare din Europa – IPCA în colaborare cu Patriarhia Română, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, 4-8 iunie 2012:

Cu bucurie, salutăm pe toți cei prezenți la Conferința organizată de Asociația Internațională a Capelanilor de Penitenciare din Europa – IPCA în colaborare cu Patriarhia Română și Administrația Națională a Penitenciarelor, Patriarhia fiind reprezentată ca gazdă prin Mitropolia Ardealului.

Ne amintim cu emoție de momentul de acum 22 de ani, când ni se deschideau porțile penitenciarelor din România pentru a vesti, după anii grei de ateism și izolare a Bisericii din viața socială, libertatea ca dar a lui Dumnezeu care trebuie cultivat cu responsabilitate. Ne amintim, de asemenea, că dincolo de diferențele interconfesionale ale celor prezenți la această conferință se situează responsabilitatea noastră față de deținuți, care dincolo de condamnarea pentru infracțiunile comise, trebuie ajutați să dorească schimbarea modului de a gândi și a trăi viața în comunitate sau în societate, unind libertatea cu responsabilitatea, pacea din suflet cu atitudinea pașnică din societate.

Biserica noastră are o bogată experiență a activității în mediul penitenciar, la fel ca și celelalte Biserici reprezentate la această conferință. Astăzi și România se confruntă cu fenomene noi precum migrația și destrămarea familiilor, abandonul școlar, drogurile, violența, lipsa locurilor de muncă, infracționalitatea, situații ce creează numeroase probleme sau provocări, în plan spiritual, pastoral și social, pentru care trebuie să găsim metode și mijloace specifice și adecvate de rezolvare.

Bisericile creștine trebuie să binevestească și oamenilor privați de libertate iubirea lui Dumnezeu pentru lume și să-i cheme pe toți la mântuire ca început de viață nouă, sfântă și pașnică, în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii. Avem misiunea de a chema pe toți oamenii la pocăință și îndreptare, la comuniune și conlucrare, pentru a mărturisi împreună iubirea lui Hristos față de toți oamenii.

Totodată, trebuie să desfășurăm o acțiune comună în fața fenomenului infracțional, cauzat de o sărăcie materială tot mai evidentă și de pierderea raportării la valorile morale creștine. Astăzi, din cauza noilor condiții social-economice și mai ales a adâncirii diferențelor sociale dintre bogați și săraci, asistăm la creșterea numărului șomerilor și a celor marginalizați, care rămân la periferia societății, situație care cauzează comportamentul antisocial al acestora.

Bisericile sunt chemate să ajute cât mai multe dintre familiile afectate de aceste fenomene grave, oferindu-le asistență spirituală, pastorală și social-caritabilă.

Acum când criza financiară a devenit un fenomen îngrijorător, este necesar ca demnitatea umană să fie și mai mult apărată de relele care derivă din sărăcie, șomaj, exploatare, nedreptate socială, foamete și suferință. În situații concrete, respectul pentru demnitatea umană și pentru drepturile omului se cere tradus în acțiuni și programe social-filantropice concrete.

Așadar, suntem chemați ca, pe lângă rugăciunea pentru sănătate și mântuire, să cultivăm și solidaritatea umană cu cei care se află în diferite centre de detenție, astfel încât să arătăm că Evanghelia iubirii lui Hristos este lumina vieții noastre în Biserică și în societate.

În speranța că participanții la această conferință internațională se vor îmbogăți spiritual, prin contribuțiile lor academice și practice, felicităm pe toți organizatorii acestei conferințe și dorim tuturor participanților bucuria de-a lucra împreună pentru apărarea și cultivarea demnității umane și a comuniunii fraterne.

Cu aleasă prețuire și binecuvântare,

†DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente