Să învățăm să imităm pe Sfântul Ierarh Nicolae

Credincioșii prezenți ieri în Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Protoieria III Capitală s-au putut închina moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae, precum și moaștelor Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, aduse de la Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieșteanul a tâlcuit pericopa evanghelică în care se reproduce un fragment din Predica de pe munte rostită de Domnul nostru Iisus Hristos, „un adevărat program duhovnicesc prescris de Mântuitorul”: „Evanghelia aceasta a fost fixată să se citească în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, pentru că el este unul dintre nenumărații creștini care au urmat în viața lor programul duhovnicesc prescris de Mântuitorul nostru Iisus Hristos în Predica de pe munte”. De asemenea, Preasfinția Sa a tâlcuit troparul sfântului, arătând că „viața Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul acestei biserici, rămâne pentru fiecare dintre noi, creștinii, un model ideal de urmat în viața noastră, pentru că vedem că el a lucrat foarte multe virtuți, pentru care a câștigat, cu adevărat, Împărăția cerurilor”. În încheiere, PS Varlaam Ploieșteanul a îndemnat credincioșii să devină ucenici și imitatori ai Arhiepiscopului Mirelor Lichiei: „Trebuie să învățăm să imităm pe Sfântul Ierarh Nicolae, să fim generoși, să fim milostivi, să fim înțelegători cu acești oameni, să-i iubim și să-i înconjurăm cu dragostea noastră, așa cum a făcut Sfântul Ierarh Nicolae acum aproape 1.700 de ani cu cei săraci, cu cei nevoiași, cu cei aflați în suferință din eparhia pe care a păstorit-o până în jurul anilor 340-341, când s-a mutat la viața veșnică”.

„O sărbătoare a sfinților milostivi”

Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din Capitală, ne-a vorbit despre sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae din acest an, descriind-o drept „o sărbătoare a sfinților milostivi”: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am adus aici, în inima Capitalei, la kilometrul 0, alături de mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, de la Biserica „Postelnicu Fir” din Craiova, acolo unde a fost așezată de unul dintre boierii cetății Băniei cu peste 200 de ani în urmă. Am adus racla cu mâna dreaptă a unui mare ierarh al Bisericii, cum este Sfântul Ioan cel Milostiv, viețuitor în veacurile mai târzii decât Sfântul Nicolae, dar care a folosit pilda Sfântului Nicolae în viața sa și a fost tot un mare dăruitor. De aceea, considerăm că este astăzi, pentru parohia și biserica noastră, o sărbătoare a sfinților milostivi, care „și-au dat mâinile” binecuvântătoare și milostive aici, la kilometrul 0 al României, și ne bucurăm pentru aceasta și se bucură și credincioșii alături de noi”.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, Mitropolitul Olteniei, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, a fost adusă la București de părintele Grigore Vulcănescu, parohul Bisericii „Postelnicu Fir” din Craiova. Raclele cu moaștele celor doi sfinți ierarhi au fost scoase în procesiune și depuse pe un baldachin amenajat în fața Bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din București miercuri, 5 decembrie, și vor rămâne spre închinarea credincioșilor până astăzi, 7 decembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente