S-au împlinit 128 de ani de la prima sfințire a Marelui Mir în Biserica Ortodoxă Română

Astăzi, 25 martie, s-au împlinit 128 de ani de la prima sfințire a Marelui Mir în Biserica Ortodoxă Română. Sfințirea s-a făcut de către Mitropolitul primat Calinic Miclescu și ierarhii Sfântului Sinod la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din București, în Joia Mare la 25 martie 1882.

Atât pregătirea, cât și Sfințirea Marelui Mir se fac în cadrul unor slujbe speciale.

Mai multe informații cu privire la acest eveniment a oferit pentru TRINITAS TV, Pr. Prof. Dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Sfințirea Sfântului și Marelui Mir are loc în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu slujba Vecerniei din Joia Patimilor. Se face după un ritual special care este cuprins în Arhieraticon. Este vorba despre transportarea substanței respective, aducerea și așezarea în jurul Sfintei Mese, după care are loc citirea a patru rugăciuni importante și sfințirea are loc după ce Întâistătătorul Bisericii salută pe credincioși ‘Să fie milele Marelui Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos’. Atunci rostește rugăciunea de sfințire a Sfântului și Marelui Mir”.

Marele Mir este folosit în cultul Bisericii, în situații speciale: „Este materia sfântă pe care noi o întrebuințăm în trei situații deosebite. În primul rând la săvârșirea Tainei Mirungerii, ungerea cu Sfântul Mir. În al doilea rând la sfințirea Bisericilor și la sfințirea Antimiselor. Și mai folosim Sfântul și Marele Mir și în cazul în care primim eterodocși la Ortodoxie care nu au avut Taina Mirungerii săvârșită, ci au avut numai Botezul creștin, administrat în numele Sfintei Treimi”.

Slujba de sfințire a Marelui Mir, pentru cea de-a XXI-a oară, va fi oficiată în Joia Mare, pe 1 aprilie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, potrivit rânduielii, în primele trei zile ale Săptămânii Patimilor la Mănăstirea Antim din București va avea loc prepararea Marelui Mir.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…