Oficiul National al Monumentelor Istorice, aflat in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, a efectuat in aceste zile receptia la terminarea lucrarilor de consolidare-restaurare a patru biserici de lemn din tara. Este vorba de lacasurile de cult din Baica si Racas, judetul Salaj, din Sacalu de Padure, judetul Mures si cel din Danulesti, judetul Hunedoara. Biserica ‘Sf. Arhangheli’ din Baica dateaza din anul 1645, sistemul constructiv, fiind realizat dintr-o suita de subansambluri caracteristice zonei Salajului, realizate si imbinate prin tehnici traditionale ale lemnului. In Racas, biserica de lemn ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavril’ a fost construita in secolul al XVIII-lea, pe fundamentul altui lacas de cult. Biserica din Sacalu de Padure poarta hramul ‘Inaltarea Domnului’ si a fost ridicata in anul 1809. Monumentul constituie una dintre marturiile importante ale influentei arhitecturii populare moldovenesti in Transilvania, fiind caracteristice in acest sens structura boltilor, amplasamentul pridvorului cu clopotnita deasupra pe latura sudica. Cea de-a patra biserica, ‘Sf. Arhangheli’ din Danulesti a fost construita in secolul al XVIII-lea. Lacasul beneficiaza de un sistem constructiv tipic pentru majoritatea bisericilor din lemn, din zona Vaii Muresului.
Țară mică, inimă mare: Maia Sandu mulțumește Misiunii Diaconia pentru că ajută refugiații ucraineni
Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei făcut publică miercuri o scrisoare de mulțumire primită de la Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care apreciază implicarea organizației în sprijinul oferit refugiaților din Ucraina. „Am arătat astfel că suntem…
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis un comunicat referitor la conflictul din Ucraina
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis marți un comunicat referitor la situația din Ucraina. Reprezentanții comunităților monahale din Sfântul Munte își exprimă compasiunea pentru victimele conflictului din această țară și afirmă că se roagă…
ASCOR Oradea organizează o conferință despre estetică și teologie în Arta Bizantină
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Oradea organizează joi conferința „Arta Bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos. Evenimentul, organizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă…
Tabăra din pridvorul satului: Poți dona pentru vacanța copiilor din satele Moldovei
Și în vara aceasta, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor organizează proiectul „Tabăra din pridvorul satului”. Sloganul Taberei din Pridvorul Satului 2022 este „Niciun copil fără vacanță!”. Scopul proiectului este să se ofere o…
Proiect: Acord de înfrățire între București și Capitala Georgiei
Consiliul General al Capitalei va dezbate în ședința de joi proiectul care prevede încheierea unui acord de înfrățire între Municipiul București și orașul Tbilisi, Capitala Georgiei. Acordul de înfrățire dorește să promoveze relațiile de cooperare…