S-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în orașul Vicovu de Sus

Pentru credincioșii parohiei Vicovu de Sus – Est din Protopopiatul Rădăuți, ziua de duminică, 6 mai 2012, a reprezentat un moment așteptat de zeci de ani, informează „Ziarul Lumina”. În prezența Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost așezată piatra de temelie a viitoarei biserici din oraș ce va avea trei hramuri: ‘Învierea Domnului’,’Duminica Sfinților Români’ și ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’.

Enoriașii parohiei Vicovu de Sus – Est din Protopopiatul Rădăuți au primit duminică vizita Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a așezat piatra de temelie pentru altarul viitoarei biserici din oraș. IPS Pimen a fost întâmpinat la intrarea în orașul Vicovu de Sus de membrii ‘Malancăi lui Ștefan cel Mare’ – trupă de teatru popular – care, în convoi călare, l-au însoțit pe Înalt Preasfinția Sa până la locul viitoarei biserici. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, IPS Pimen a oficiat Sfânta Liturghie, după care a urmat ceremonia religioasă de binecuvântare a locului și de sfințire a crucii pentru sfântul altar al noii biserici ce va avea trei hramuri: ‘Învierea Domnului’, ‘Duminica Sfinților Români’ și ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’. Răspunsurile la strană au fost date de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Mitropolit Dosoftei’ din Suceava și de membrii corului parohiei vicovene. La eveniment au participat și membri ai administrației locale, în frunte cu primarul orașului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor.

În cuvântul adresat credincioșilor, după slujba de sfințire, IPS Pimen a subliniat dificultatea, dar și importanța ridicării unei biserici: ‘Această biserică se va face cu mare greutăți din pricina perioadei mai grele prin care trecem, însă sărăcia materială poate fi biruită de bogăția sufletească, de credință. Vă îndemn să-l aveți ca model pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, care va fi ocrotitorul viitoarei biserici din acest loc și care a construit biserici și mănăstiri mărețe și rezistente în timpuri grele, cu lupte și războaie. Biserica de aici se va ridica cu ajutorul lui Dumnezeu și cu jertfa voastră, a enoriașilor. Vedem că dispar multe clădiri și apar altele noi în locul acestora, dar Biserica rămâne de-a lungul veacurilor. Acest lucru arată puterea lui Dumnezeu și binecuvântarea unui lăcaș de închinare’.

‘Unind credința cu fapta, dorim să construim o biserică care să corespundă necesității tuturor enoriașilor parohiei noastre. Ocrotitorul viitoarei biserici va fi Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, care ne va fi de acum încolo pavăză sfântă și ocrotitor al credinței’, a declarat pr. Mircea Irina, parohul bisericii din Vicovu de Sus – Est. Proiectul construirii noii biserici din orașul Vicovu de Sus datează din anul 2007 și conține și construirea unei case parohiale și a unei case praznicale, lucrări începute deja.

Biserica actuală a parohiei Vicovu de Sus – Est, de dimensiuni reduse, are hramul ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ și a fost ridicată de Episcopia Romano-Catolică din Iași în anul 1910. Încredințată temporar din anul 1960 Mitropoliei Ortodoxe a Moldovei și Sucevei, biserica l-a avut ca prim slujitor ortodox, în calitate de preot misionar, timp de doi ani, pe ierom. Pimen de la Mănăstirea Putna, actualul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care a împodobit biserica cu un nou iconostas și cu veșminte.

Comentarii Facebook


Știri recente