S-a încheiat vizita Preafericitului Părinte Daniel în Austria

Aseară, PF Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegația însoțitoare, s-a întors din vizita pe care a efectuat-o în Austria, începând cu 12 iunie. Scopul acestei vizite l-a constituit sfințirea a două noi biserici ortodoxe românești și întâlnirea cu membri ai comunităților ortodoxe românești. În timpul vizitei pastorale în Austria, Patriarhul Daniel s-a întâlnit cu reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori și ai altor Biserici creștine, cu Președintele Austriei, alte autorități de stat și membri ai corpului diplomatic.

În cadrul vizitei pastorale pe care a efectuat-o în aceste zile în Austria, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu alți ierarhi ai Bisericii noastre, a sfințit pe 13 iunie noua biserică ortodoxă românească cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Martiri Epictet și Astion” din Salzburg, iar pe 14 iunie – biserica românească „Învierea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” din Viena. La evenimentul de pe 14 iunie au mai participat IPS Michael, Mitropolitul grec ortodox al Austriei, precum și reprezentanți ai comunităților ortodoxe grecești, ruse, sârbești, antiohiene și georgiene. Sfințirea bisericii a avut loc în prezența cardinalului Christoph von Schönborn, Arhepiscopul Vienei și primat al Austriei, a autorităților locale și de stat.

Cardinalul austriac a primit la sfârșitul slujbei Crucea patriarhală pentru episcopi, cele trei medalii jubiliare cu Sf. Vasile, Sf. Iachint de Vicina și Sf. Grigorie Palama, precum și o icoană în mozaic a Sf. Ap. Andrei.

După-amiaza zilei de 14 iunie a fost dedicată vizitei pe care delegația română a făcut-o la Mănăstirea cisterciană Heiligenkreuz, aflată la 30 de kilometri de Viena. Delegația a participat la rugăciunea de seară din biserica mare a mănăstirii și s-a închinat unei părticele din Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Hristos, care se păstrează în mănăstire.

Datoria unei mărturii ortodoxe

Luni, 15 iunie 2009, delegația românească a fost primită de primarul general al Vienei, dr. Michael Häupl. PF Părinte Patriarh Daniel a înmânat acestuia Ordinul Sf. Ap. Andrei, iar primarul a oferit în dar Preafericirii Sale un tablou cu Primăria Vienei.

În continuare, s-a vizitat Biserica grecească din Viena, unde delegația românească a fost așteptată de IPS Michael Staikos, Arhiepiscopul grec al Vienei. Grecii au oficiat un Te Deum, după care clericul grec a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru vizită, oferindu-i o cruce de binecuvântare: „Este a treia oară când un patriarh al României vizitează această biserică-catedrală. În rândul patriarhilor Justinian și Teoctist, se adaugă astăzi și Patriarhul României Daniel. Preafericirea Voastră, locul în care vă găsiți are o semnificație importantă în istoria țării aces-teia. Și Mitropolia Austriei din cadrul Patriarhiei Ecumenice are datoria să păstorească în continuare turma Patriarhiei ecumenice din această țară. De asemenea, are datoria unei mărturii ortodoxe și a unei lupte pentru unitate în țara aceasta. Și în persoana Intâistătătorului Mitropoliei Ortodoxe de aici, IPS Serafim, și a părintelui vicar Dumitru Dura avem niște reprezentanți de seamă care ne ajută în această mărturie. Această unitate ați fost chemat să o serviți și Preafericirea Voastră, din partea Bisericii Ortodoxe Române. Pentru Sfânta Mitropolie a Austriei, prezența Preafericirii Voastre aici este un eveniment de seamă, pentru că în persoana Preafericirii Voastre avem prezentă aici întreaga Ortodoxie, deoarece, dacă acolo unde este episcopul este Ortodoxia, acolo unde este Patriarhul este întreaga Biserică”, a spus IPS Michael.

Mărturia unei Biserici care cultivă valorile creștine și le transmite generației prezente

La rându-i, Patriarhul Daniel a adresat un scurt cuvânt prin care a apreciat „faptul că toate Bisericile Ortodoxe prezente aici prin reprezentanții lor în Austria, în frunte cu Înalt Preasfinția Voastră, aduceți mărturia unei Biserici respectabile, unei biserici care cultivă valorile creștine și le transmite generației prezente”.

De asemenea, a spus Părintele Patriarh, în același timp, „aveți o înțeleaptă deschidere spre celelalte Biserici creștine, în special față de Biserica romano-catolică, majoritară în această țară și tradițională. Suntem bucuroși că am fost împreună la Constantinopol, cu două săptămâni în urmă. După aceea, noi am fost și în Capadocia, și spiritualitatea răsăriteană se întâlnește aici cu spiritualitatea apuseană, iar Viena este un loc de întâlnire foarte frumos.

Observăm în această biserică vederea frumuseților Ortodoxiei prin prezența sfinților pictați în icoane. Iar patriarhul Gherman al Constantinopolului a spus că Biserica este cerul pe pământ, pentru ca pe noi, pământenii, să ne înalțe prin rugăciune la ceruri. Suntem bucuroși că Înalt Preasfinția Voastră, împreună cu IPS Serafim și împreună cu preoții noștri de la Viena și de la Salzburg, împreună cu părintele profesor Nicolae Dură și părintele doctor Dumitru Viezuianu aduceți mărturie acestei bune cooperări și frățietății dintre noi, ca ortodocși”, a subliniat Patriarhul României, care a oferit apoi IPS Michael o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare.

Programul ultimei zile

La amiază, delegația a ajuns la Ambasada României din Viena, unde a fost întâmpinată de doamna ambasador, Silvia Davidoiu, precum și de ceilalți membri ai Corpului Diplomatic ai României în capitala Austriei. Doamna ambasador a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Daniel, evidențiind rolul important pe care Biserica și comunitatea ortodoxă română vieneză îl au în cadrul comunității românești de aici, amintind inițiativele lăudabile ale preotului român din Viena, Nicolae Dura.

A urmat întâlnirea cu președintele Austriei, dr. Heinz Fischer, în fostul Palat Imperial din Viena, iar seara, de la ora 18:30, delegația românească s-a întâlnit cu dr. Johanna Rachinger, directorul general al Bibliotecii Naționale Austriece. De la ora 19:00 a avut loc un moment festiv organizat de Fundația „Pro Oriente” și de parohia românească din Viena, în onoarea Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a susținut o prelegere în care a vorbit despre situația Bisericii Ortodoxe Române și legăturile ei ecumenice în contextul noii Europe (1989-2009).

Programul ultimei zile a inclus vizitarea Domului „Sfântul Ștefan”. Înaintea plecării din Austria, s-a săvârșit o slujbă de pomenire la Crucea domnitorului Țării Românești, Șerban Cantacuzino. Crucea a fost ridicată de domnitorul român, la Viena, în anul 1863, după asediul acestui oraș.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente