S-a încheiat vizita irenică a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Patriarhia Ecumenică

Ieri, 2 iunie 2009, s-a încheiat vizita irenică a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Patriarhia Ecumenică. Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor consacrate ,,Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei și al celorlalți Sfinți Capadocieni”. Vizita Preafericirii Sale a început în data de 27 mai, când la Reședința patriarhală din Istanbul a avut loc o ceremonie de bun venit. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu au susținut cuvântări.

În seara aceleiași zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit biblioteca parohiei ortodoxe românești din Istanbul și a avut o întrevedere cu români care locuiesc în Turcia. De asemenea, parohul comunității, părintele Silviu State a primit, din partea Preafericirii Sale, crucea patriarhală.

Joi, 28 mai, în ziua de prăznuire a Înălțării Domnului Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie, alături de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la Catedrala Patriarhală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Constantinopol.

Vineri, 29 mai, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Sanctitatea Sa Bartolemeu, Patriarhul Ecumenic, au avut dimineață o altă întrevedere la reședința patriarhală din Constantinopol. În cadrul acestei întrevederi a fost semnat contractul de comodat pentru alți 5 ani, cu posibilitatea de prelungire, pentru biserica ortodoxă românească „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul. Sfântul lăcaș a fost oferit comunității ortodoxe românești din Istambul de Patriarhia Ecumenică.

Vineri seara, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a dus la Ankara, unde a participat la o recepție oferită de Ambasada României în Turcia.

Pe data de 31 mai, în a VII-a duminică după Paști, numită și a Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, alături de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolemeu, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Teodor” din Malakopis, Capadocia.

În aceeași zi delegația română condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat o serie de obiective turistice, printre care bisericile rupestre din Capadocia. Luni, s-a ajuns la bisericile și mănăstirile rupestre din Goreme. De asemenea, ieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut vizite protocolare la Prefectura și Primăria din Neapoli.

Ieri, 2 iunie, în ultima zi a vizitei sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit sediul noului Consulat General al României din Istanbul.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a revenit ieri seară în țară, din vizita efectuată de-a lungul celor șapte zile, la Patriarhia Ecumenică și în Capadocia. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost așteptat la Catedrala patriarhală, unde s-a săvârșit o slujbă de mulțumire. În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a arătat importanța și beneficiile acestei vizite irenice – prin întrevederile și împreuna-slujirea cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, pastorale – la comunitatea românilor ortodocși din Intanbul, și omagiale – prin cinstirea Sfântului Vasile cel Mare și a celorlalți Sfinți Capadocieni în patria lor, „într-una dintre cele mai frumoase regiuni ale creștinătății […], care a avut legături deosebite în secolul al IV-lea și în alte secole, după aceea, cu pământul țării noastre”.

Cu prilejul vizitei Preafericirii Sale la Patriarhia Ecumenică, peste 400 de pelerini români au pleacat pe urmele Sfinților Capadocieni, într-o deplasare organizată de Patriarhia Română prin Centrul de pelerinaj ,,Sfântul Apostol Pavel” și Agenția Basilica Travel.

Sursa: TRINITAS TV

Comentarii Facebook


Știri recente