S-a încheiat restaurarea la Biserica Sfântul Spiridon-Nou

Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon – Nou’ din Capitală, Paraclis patriarhal, a fost înveșmântată în haină nouă, la impunătorul lăcaș de rugăciune desfășurându-se în ultimii ani ample lucrări de restaurare și înfrumusețare. În preajma sărbătoririi Sfântului Spiridon, aceste lucrări au fost finalizate.

Oricine trece pe lângă Biserica ‘Sfântul Spiridon – Nou’, situată aproape de Piața Unirii, pe strada Șerban Vodă, poate observa cu ușurință că lăcașul de cult a fost înnoit și readus la frumusețea începuturilor sale. Părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ne-a explicat că lucrările de restaurare și de înfrumusețare a impunătorului lăcaș de rugăciune au început de câțiva ani. Cu răbdare, perseverență și trudă, în preajma sărbătoririi hramului principal, aceste lucrări au ajuns la final.

‘Începând cu anul 2009, la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon – Nou’ au avut loc mai multe proiecte de restaurare și de punere în valoare a lăcașului de cult. Acestea au vizat mai întâi structura de rezistență a bisericii, iar ca urmare a acestei intervenții s-a propus efectuarea de urgență a mai multor lucrări importante. Printre acestea se numără înlocuirea învelitorii bisericii, refacerea rețelelor de canalizare și a unui drenaj, refacerea instalației electrice, lucrări care au fost începute în anul 2010 și au fost finalizate la sfârșitul anului acesta. S-au mai restaurat vitraliile din Sfântul Altar, urmând ca anul viitor să fie înnoite și cele din biserică. Cu ocazia hramului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va binecuvânta lucrările efectuate și credincioșii care se îmbisericesc în acest lăcaș’, a precizat părintele arhim. Veniamin Goreanu după cum ne informează Ziarul Lumina.

O lucrare importantă întreprinsă a fost refacerea tencuielii exterioare. ‘După finalizarea lucrărilor la acoperișul catedralei s-a obținut avizul de la Ministerul Culturii pentru efectuarea lucrărilor de reparații la tencuiala exterioară. Tencuiala degradată a fost decapată, iar întreaga suprafață a bisericii a fost tencuită și vopsită la recomandarea specialiștilor de la Monumente Istorice’, ne-a explicat arhim. Veniamin Goreanu. Biserica ‘Sf. Spiridon – Nou’, construită în octombrie 1858, la dorința mitropolitului Nifon și cu sprijinul domnitorului Barbu Știrbei, este o construcție impunătoare, ridicată în stil neogotic, cu nervuri în bolta pronaosului, amintind de bisericile moldovenești. ‘Lăcașul de cult a fost până în anul 2008 biserică parohială, activând în cadrul Protoieriei III Capitală, iar din 2009, pe lângă rangul de Paraclis patriarhal pe care l-a dat patriarhul Justinian, a primit și statutul de Catedrală mitropolitană, deoarece în această biserică au avut loc multe evenimente importante din viața Arhiepiscopiei Bucureștilor, aici fiind hirotoniți mulți ierarhi, au fost primite delegații ale unor Biserici Ortodoxe surori sau ale unor instituții de stat’, a explicat arhim. Veniamin Goreanu.

Comentarii Facebook


Știri recente