S-a încheiat procesul de preparare a Marelui Mir

La mănăstirea Antim din București a avut loc astăzi, 31 martie, faza finală și cea mai lungă a procesului de preparare a Marelui Mir, care va fi sfințit mâine, 1 aprilie, în Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Prepararea Sfântului și Marelui Mir a continuat și astăzi începând cu ora 9:00. La prepararea Marelui Mir a participat Înaltpreasfințitul Laurențiu în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea au fost prezenți: Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului alături de care s-au mai aflat părintele Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Onufrie Cotos, Consilier economic în cadrul al Administrației Patriarhale, precum și un ales sobor de preoți și diaconi.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a arătat cum a decurs prepararea Mirului în cea de-a treia zi. Mai întâi, s-a încălzit decoctul care s-a lăsat de marți să se răcească și să se așeze. Conținutul a fost încălzit în cazanul central de 1600 de litri, peste acesta adăugându-se o cantitate de ulei de măsline, elementul esențial al acestui preparat. În acest untdelemn s-a turnat tot decoctul și s-a început procesul de fierbere. Părinții rânduiți au amestecat 4 ore în continuu, iar în timpul fierberii s-au introdus alte ingrediente: tămâia și alte uleiuri aromate. După cele patru ore de fierbere, s-au mai adăugat anumite substanțe, după ce materia s-a sedimentat deja. S-a răcit apoi totul, printr-un proces special, cazanul fiind prevăzut cu un perete dublu, răcirea făcându-se cu apă, pentru ca astăzi dimineață să fie gata pentru slujba specială de sfințire, informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente