S-a încheiat a VI-a ediție a simpozionului Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate

Episcopia Severinului și Strehaiei a organizat în perioada 3-6 iunie, în parteneriat cu Facultatea de Teoloie Ortodoxă din Craiova, și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, cea de-a VI-a ediție a Simpozionului ” Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, informează episcopiaseverinului.ro

Manifestarea cultural-religioasă a reunit și anul acesta o serie de personalități marcante ale culturii românești, atât din mediul teologic, cât și din cel laic. Ediția 2013 s-a derulat sub genericul „Mărturisire, Cinstire și Recunoștință”, tematică deosebit de generoasă care a oferit prilej de manifestare la nivel științific și academic, tuturor participanților, între aceștia profesori de teologie, istorici, oameni de cultură și cercetători de prestigiu din România, dar și din țări precum Serbia, Cehia, Grecia, Republica Moldova. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni, 3 iunie, după ce în prealabil a fost săvârșită o slujbă de Te-Deum, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sfinții Împărați Constantin și Elena – modele de trăire creștină

Simpozionul și-a propus să scoată în evidență rolul și contribuția Sfinților Împărați Constantin și Elena la încetarea persecuțiilor pe motive religioase în Imperiul Roman, declararea creștinismului ca religie licită în Imperiu, dar și evlavia lor în apărarea dreptei-credințe și susținerea bisericii creștine. În deschiderea evenimentului, Înalt Preasfințitul Acad.Prof.Dr. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, a susținut comunicarea cu titlul ” Basilica creștină constantiniană din Ierusalim biruitoarea Templului iudaic și o Elia Capitolina romană”.

Între personalitățile de marcă ale evenimentului s-a aflat Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu, Vicepreședinte al Comisiei Patristice din cadrul Patriarhiei Române. Domnia sa a ținut o prelegere cu titlul : ” Sfântul Constantin cel Mare și creștinismul pe teritoriul românesc la populația autohtonă și barbară”,în cadrul căreia a subliniat că ” populația nord-dunăreană, întărită cu civilizația romană cu toate caracteristicile ei, și cu religia creștină, a putut rezista după aceea în perioada năvălirilor barbare mult mai bine, n-a fost asimilată , asigurându-se astfel continuitatea daco-romană. Fără aceste evenimente deosebit de importante înfăptuite de Sfinții Împărați Constantin și Elena, nu știm ce s-ar fi întâmplat cu romanitatea pe teritoriul țării noastre”.

Comunicările pezentate au făcut referire la personalitățile de excepție ale Sfinților Împărați și cinstirea lor ca mari ctitori de lăcașuri sfinte, rolul și stăruința lor în promovarea educației religioase și în susținerea și dezvoltarea lucrării social – filantropice a bisericii, cinstirea Sfintei Cruci și rolul ei în viața creștinilor.

Părintele Dumitru Stăniloae – stâlp al ortodoxiei românești

Simpozionul a adus în acutalitate și impactul operei părintelui Dumitru Stăniloae în gândirea teologiei și culturii românești, în contextul împlinirii a 110 ani de la nașterea sa și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Între arhiereii prezenți la eveniment s-a aflat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a vorbit despre ” Teologia Crucii la Părintele Dumitru Stăniloae”. Despre Părintele Stăniloaie ierarhul bănățean a subliniat că: „A fost deopotrivă un dogmatist, un istoric al bisericii, un patrolog , un liturgist, a scris remarcabile lucrări de spiritualitate, a tradus din operele sfinților părinți și din lucrările unor teologi contemporani. Cu alte cuvinte a fost un teolog integral ce a lăsat în urmă nu doar o operă colosală, ci și un sistem de gândire propriu care l-a făcut remarcat în ortodoxia universală”.

La acest simpozion , membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei condus de Pr.Arhid.drd. Adrian Mazilița, au interpretat cântări psaltice în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena, au avut loc lansări de carte între care și nr.5 al volumului „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”.

Cele peste 100 de comunicări și referate expuse de participanți anul acesta, vor fi publicate în volumul cu numărul 6 al simpozionului.

Comentarii Facebook


Știri recente