S-a deschis Centrul pentru activități misionar-educative din Parohia Fântânele, Protopopiatul Hârlău

În Parohia Fântânele din Protopopiatul Hârlău a fost inaugurat marți, 25 octombrie, Centrul pentru activități misionar-educative „Sfinții Atanasie și Chiril”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Slujba de sfințire a centrului a fost oficiată după Vecernia hramului bisericii vechi a Parohiei Satu-Nou – Fântânele.

Parohia Satu-Nou – Fântânele, aflată în Protopopiatul Hârlău, și-a cinstit ieri ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În biserica veche a parohiei a fost săvârșită, marți seara, slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți din protopopiatele Hârlău și Iași 1, în prezența a numeroși credincioși. Cuvântul de învățătură a fost adresat de pr. Paul Albu de la parohia Chișcăreni, Protopopiatul Hârlău. La final, pr. paroh Ioan Bădiliță a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență și enoriașilor care s-au implicat în derularea organizării hramului. A urmat sfințirea Centrului pentru activități misionar-educative ‘Sfinții Atanasie și Chiril’, amenajat într-un spațiu în care a funcționat grădinița comunei Fântânele. Evenimentul s-a bucurat de prezența copiilor care vor desfășura aici diferite activități, dar și a credincioșilor. ‘Am participat la acest eveniment frumos. Mi-a plăcut foarte mult slujba. Îmi pare bine că avem acest centru în care ne vom juca și vom face activități’, a spus Paul Timofte, elev. ‘Îmi place cum arată acest loc în care sunt multe icoane și jucării. Cred că ne vom simți bine aici, după ce ne vom ruga în biserică’, a declarat Dumitru Simionescu, preșcolar. Elevi ai Școlii de Arte și Meserii Fântânele, coordonați de Iuliana Petraru, au susținut un moment artistic în timpul căruia au dansat muzică populară românească.

Localitatea cu populația cea mai tânără, fără tineri în biserică

Centrul pentru activități misionar-educative din parohia Satu Nou – Fântânele face parte din Campania ‘Misiunea preotesei în parohie’, inițiată de Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. Prin intermediul acestei campanii se dorește încurajarea și susținerea activităților misionare inițiate de doamnele preotese în cadrul parohiilor. ‘Pentru început am identificat o astfel de inițiativă care are o poveste frumoasă. În urmă cu un an a fost hirotonit pr. Ioan Bădiliță pe seama parohiei Satu-Nou – Fântânele. Parohia este formată din creștini ortodocși în proporție de 97%, restul fiind catolici. Ajunși cu mult entuziasm în parohie, părintele Ioan Bădiliță și preoteasa Alina Bădiliță au găsit o biserică mică, plină de oameni cu dragoste de Dumnezeu. În urma unei statistici la nivel național, așezarea rurală Satu-Nou din comuna Fântânele, județul Iași, a fost declarată ca fiind localitatea cu populația cea mai tânără. Cu toate acestea, în biserică nu erau prezenți tineri și copii. Plecând de la această constatare dureroasă, preoteasa Alina Bădiliță a început să organizeze săptămânal în bisericuța parohiei vizionări de filme religioase pentru copii. Numărul participanților la aceste inițiative a fost din ce în ce mai mare (de la 6-7 copii cât au fost inițial, până la câteva zeci cât sunt în prezent). Astfel, sfântul lăcaș a devenit neîncăpător pentru copii. Energia copiilor trebuia consumată și în alt mod, simțindu-se nevoia unui spațiu mai mare’, a explicat Antoneta Negru, coordonatorul campaniei.

Bibliotecă parohială pentru toți credincioșii

Cu sprijinul prof. Maria Chelariu, directorul Școlii de Arte și Meserii Fântânele, parohia a primit în comodat clădirea veche a fostei grădinițe, pentru a fi folosită în scopul activităților misionar-educative din parohie. Cu toate că această clădire era dezafectată, ea a fost refăcută cu sprijinul financiar al parohiei, cu ajutorul primarului comunei Fântânele, Florin Chelariu, dar și al credincioșilor care și-au adus contribuția după puterea lor. După finalizarea lucrărilor de amenajare a noului spațiu, parohia Satu-Nou – Fântânele a primit o donație consistentă de mobilier, jocuri și jucării din partea Grădiniței ‘Buna Vestire’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința doamnei Andreea Mangalagiu, directorul grădiniței, și prin bunăvoința doamnei Cristina Gheorghe, directorul executiv al Școlii ‘Varlaam Mitropolitul’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Spațiul centrului, destinat activităților misionar-educative, a fost amenajat cu mobilier pentru materiale didactice, covoare, scaune, mese pentru copii și jucării. ‘În sprijinul acestei inițiative frumoase au venit și câțiva credincioși din București care au făcut o donație de 270 de volume de cărți de literatura școlară, dar și literatură religioasă. Astfel parohia a înființat și biblioteca parohială utilă tuturor enoriașilor, dar mai ales copiilor și tinerilor. Toate darurile primite au fost și sunt o mare binecuvântare pentru această parohie. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările date, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestor activități’, a adăugat Antoneta Negru.

Comentarii Facebook


Știri recente