S-a deschis cabinetul stomatologic de la Spitalul „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Începând din această săptămână, Spitalul ‘Providența’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pune la dispoziția pacienților săi și serviciile unui cabinet stomatologic, completând, astfel, aria de servicii medicale oferite până acum, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. De la 1 aprilie cabinetul va încheia contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, astfel încât unele servicii vor putea fi decontate.

Ideea înființării unui cabinet stomatologic la Spitalul ‘Providența’ s-a înfiripat la sfârșitul anului trecut, când conducerea instituției a și demarat lucrările de amenajare a spațiului. Acestea au fost finalizate la sfârșitul lunii ianuarie, iar după instalarea aparaturii și a dotărilor specifice, pe 22 februarie cabinetul a fost sfințit de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, și dat în folosință. ‘Această inițiativă se integrează în complexul spitalicesc mai larg și nu este una întâmplătoare. Totul este bine structurat, având etape de parcurs și ținte de atins. Acest cabinet reprezintă un element suplimentar și de aceea mulțumesc lui Dumnezeu pentru că găsește printre oameni brațe și minți, astfel încât să prelungească atitudinea Sa creatoare’, a spus, după oficierea slujbei de sfințire, IPS Teofan.

Înființarea cabinetului stomatologic de la ‘Providența’ a răspuns, practic, cerinței pacienților spitalului, mulți dintre aceștia dorind să-și poată trata și afecțiunile dentare în cadrul spitalului. Dotat cu aparatură performantă, de ultimă generație, Cabinetul ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ este deschis zilnic și deservește atât pacienți copii, cât și adulți. Aici sunt așteptate persoanele care doresc o simplă consultație, cele cărora li se recomandă un tratament stomatologic de durată, dar și urgențele stomatologice. Singurele servicii care, deocamdată, nu sunt asigurate în acest cabinet sunt cele de pedodonție (tratamentul specific al dinților de lapte și al dinților permanenți tineri) și ortodonție (disciplina stomatologiei care se ocupă de alinierea dinților și așezarea în poziție corectă a maxilarelor). ‘Cabinetul a fost dotat la ultimele standarde în domeniu, cu aparatură nouă, cu sprijinul domnului Constantin Comănescu. Pentru moment funcționăm doar cu un medic și un asistent. Dacă adresabilitatea va crește, cu siguranță echipa se va mări. Intervențiile de chirurgie maxilo-facială sau manoperele de mai mare amploare, care sunt în sfera chirurgiei maxilo-faciale, vor fi efectuate de dr. Ioana Trușcă, specialist chirurgie orală și maxilo-facială’, a explicat dr. Mihaela Șargu, medicul dentist al cabinetului.

‘Prețurile pe care le practicăm sunt mai mici’

Deocamdată, manoperele realizate în cadrul Cabinetului ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ se plătesc integral. Începând cu 1 aprilie, însă, va fi încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, astfel încât unele servicii vor putea fi decontate. Altfel spus, pacienții vor beneficia gratuit de unele manopere, în baza unei trimiteri de la medicul de familie.

‘Foarte puține dintre serviciile stomatologice sunt decontate prin sistemul de asigurări, însă noi considerăm că prețurile pe care le practicăm sunt mai mici și, deci, mai accesibile pacienților. Cei care urmează un tratament la noi beneficiază, practic, de scutirea plății consultației’, a precizat dr. Mihaela Șargu.

Cei care doresc să beneficieze de serviciile Cabinetului stomatologic ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ se pot programa în avans sau se pot prezenta de luni până miercuri, între orele 10:00-14:00, iar marți și joi între orele 14:00-18:00, direct la cabinetul situat în clădirea corpului administrativ al Spitalului ‘Providența’.

Servicii medicale complete la Spitalul Providența’

Spitalul ‘Providența’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei este prima unitate medicală de acest tip din structura Bisericii Ortodoxe Române, înființată după 1989. Proiectul acestui spital a fost inițiat în 1998 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și apoi a fost continuat de către Înalt Preasfințitul Teofan, actualul Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Din februarie 2008, spitalul a primit aviz de funcționare din partea Ministerului Sănătății, iar activitatea de internare continuă a început în aprilie 2009.

Din punct de vedere medical, spitalul este subordonat Autorității de Sănătate Publică (ASP) Iași, ca și celelalte unități medicale locale, iar din punct de vedere patrimonial aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Spitalul oferă servicii clinice și de specialitate din sfera chirurgiei generale, chirurgiei vasculare, ATI, medicină internă, ginecologie, oftalmologie, reumatologie, balneologie, reflexoterapie, radiologie, laborator de analize medicale. De asemenea, spitalul oferă consultații în ambulatoriu și o întreagă gamă de servicii medicale în baza de tratament balneofizioterapie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…