S-a așezat piatra de temelie pentru noua biserică a Schitului Icoana Veche – Neamț

Aflat în această perioadă în zona Neamțului, conform tradiției, la sărbătorile sfinților nemțeni, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a poposit sâmbătă la Schitul Icoana Veche, unde a sfințit locul viitoarei biserici a așezării monahale, ce va avea ca hram sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. În seara aceleiași zile, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia la parohia Pluton din Pipirig.

Sâmbătă, 4 august 2012, s-a așezat piatra de temelie pentru noua biserică a Schitului Icoana Veche, schit ce aparține de Mănăstirea Neamț. Slujba religioasă de binecuvântare a locului și de sfințire a crucii pentru altarul noii biserici, ce va purta hramul Nașterii Maicii Domnului, a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor, alături de starețul Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc, și de egumenul Schitului Icoana Veche, ierod. Macarie, au mai făcut parte arhim. Luca Diaconu, exarhul mănăstirilor din zona Neamț, și pr. Argatu de la parohia Boroaia – Suceava.

În cuvântul adresat monahilor și credincioșilor prezenți, IPS Teofan a vorbit despre menirea unei așezări monahale, văzută ca un loc unde trebuie să primeze rugăciunea și lepădarea de cele lumești. ‘Schiturile și mănăstirile au fost și trebuie să fie locuri unde duhul lumii să nu fie prezent, unde călugării și călugărițele, credincioși jurământului de la intrarea în monahism, să găsească un alt spațiu diferit de lume, unde să-și mântuiască sufletul, iar pelerinii să găsească o oază de binecuvântare în care, unindu-și rugăciunile cu obștea monahală, să se împrospăteze cu aer curat duhovnicesc. Un astfel de loc trebuie să fie și Schitul Icoana Veche, unde călugării să aducă lumii bunul cel mai de preț pe care-l pot oferi acesteia: rugăciunea’, a spus IPS Teofan după cum ne informează Ziarul Lumina.

Tot sâmbătă, începând cu ora 18:00, IPS Teofan a fost prezent în mijlocul credincioșilor parohiei Pluton din Pipirig, Protopopiatul Târgu Neamț, unde a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia. La slujba religioasă oficiată în biserica ce-l are ocrotitor pe Sfântul Dimitrie, a participat și protopopul Protopopiatului Târgu Neamț, pr. Ioan Dogaru, alături de mai mulți preoți din parohiile vecine. Venirea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei în parohia Pluton a reprezentat un moment istoric pentru comunitatea de aici, fiind prima slujbă săvârșită cu arhiereu de la sfințirea bisericii.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți în număr mare la slujba de seară, IPS Teofan a vorbit despre importanța participării la slujbele Bisericii, participare ce trebuie dublată de o viață curată. ‘Se cuvine, iubiți credincioși, să stați alături de Sfânta Biserică, să fie preotul tot timpul în mijlocul dumneavoastră și dumneavoastră în jurul lui, formând astfel Biserica cea vie a lui Hristos din această localitate. De asemenea, vă îndemn să fiți poporul lui Dumnezeu, care nu uită rugăciunea, nu uită postul, nu uită milostenia și, mai presus de toate, nu uită participarea la sfintele slujbe ale Bisericii’, le-a spus IPS Teofan enoriașilor bisericii din Pluton.

La final, pr. Ioan Marcu, parohul bisericii din Pluton, a fost hirotesit sachelar de IPS Teofan, ca urmare a eforturilor de păstrare a dreptei credințe în sânul localității pe care o păstorește ce are numai membri ortodocși.

Biserica ‘Sfântul Dimitrie’ din Pluton a fost ridicată în anul 1838, fiind ctitorită de viețuitori ai Mănăstirii Neamț, în vremea starețului Neonil.

Comentarii Facebook


Știri recente