Rugăciuni sub ocrotirea Sfântului Ioan Iacob

În ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului, în Biserica Ortodoxă Română se cinstește Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Evlavia față de acest sfânt s-a extins nu numai în părțile Moldovei, ci în toată țara, chiar și în diaspora. Cinstitele sale moaște se află în Biserica ‘Sfântul Ștefan’ a Mănăstirii Hozeva. Credincioșii parohiei ocrotite de acest sfânt din cartierul bucureștean Balta Albă-Titan, Protoieria III Capitală, au primit ieri, în zi de hram, binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț este un sfânt contemporan, care a trecut la Domnul în vara anului 1960, în peștera Chiliei Sfânta Ana, iar cinstitele sale moaște se află, în prezent, în Biserica ‘Sfântul Ștefan’ a Mănăstirii Hozeva. În ziua prăznuirii acestui sfânt român, mulți credincioși au plecat în pelerinaj prin locurile pe unde Cuviosul Ioan Iacob a petrecut sau au participat la Sfânta Liturghie, săvârșită în sfintele lăcașuri care au fost așezate sub ocrotirea cuviosului. Așa s-a întâmplat și la biserica din cartierul bucureștean Balta Albă-Titan, din cadrul Protoieriei III Capitală, unde s-a cinstit ocrotitorul. La acest moment de sărbătoare a Parohiei ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ a participat și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, la finalul Sfintei Liturghii, a reliefat aspecte biografice și duhovnicești ale cuviosului român și a subliniat pregătirile și rugăciunile care se fac la Neamț și în țară pentru primirea odoarelor de mare preț ale Cuviosului Ioan Iacob. ‘Noi ne pregătim și ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos și tuturor sfinților, mai ales Sfântului Ioan Iacob, ca el să vină acasă, în România. Avea dor de cer și dor de țară, rămânând tot timpul un bun român, un om al evlaviei, foarte sensibil, un om al rugăciunii, o fire deosebit de receptivă la spiritualitate, la artă, la poezie, încât recent, Biblioteca Națională a României l-a ales ca ocrotitor. Avem o extindere a cultului prin biserici noi închinate lui. Anul acesta se împlinesc zece ani de când această biserică din cartierul Balta Albă-Titan a fost sfințită, de aceea ne-am gândit că este bine să venim aici să vă felicităm, să vă încurajăm și să reamintim faptul că tot anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Sfântul Ioan Iacob a fost trecut în rândul sfinților din calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Noi sperăm că Sfântul Ioan Iacob va ocroti aceste biserici închinate lui, va ajuta preoții slujitori, pe credincioși, pe cei care arată evlavie față de el și în același timp va ocroti țara noastră și Așezământul românesc de la Ierihon, care îl are ca ocrotitor, fiindcă este foarte aproape de peștera Hozeva din Țara Sfântă’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Preafericirea Sa și-a exprimat speranța redeschiderii Schitului românesc ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ de la Iordan, unde a păstorit ca egumen timp de cinci ani, 1947-1952, Sfântul Ioan Iacob, în prezent acest lucru nefiind posibil din cauza terenului care este minat.

Distincții și diplomă de vrednicie

Datorită eforturilor depuse pentru ridicarea și împodobirea lăcașului de cult, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru iconom stavrofor pe preot paroh Ilie Filip, a acordat Diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României’ părintelui Emilian Petre Băbăruși și a dăruit bisericii mai multe cărți liturgice și duhovnicești. În semn de mulțumire pentru prezența în mijlocul parohiei a Patriarhului României, în numele consiliului, comitetului și al credincioșilor parohiei, preot paroh Filip a dăruit Preafericirii Sale o icoană a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente