Rugăciuni și milostenie pentru bătrânii de la Așezământul social-filantropic de la Hârja

Bătrânii care au locuit în așezământul social-filantropic de la Hârja și eroii români căzuți în cele două războaie mondiale în zona Oituzului, au fost pomeniți în cadrul unei slujbe religioase oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în ziua de pomenire a Moșilor de iarnă, la Așezământul Social-filantropic „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Hârja, după cum a declarat părintele Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Slujba parastasului a urmat Sfintei Liturghii de la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Hârja, situată în apropierea căminului în care trăiesc 40 de bătrâni, ce beneficiază în fiecare zi de îngrijire medicală și spirituală, sub patronajul direct al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

„Ne-am rugat împreună cu băcăuanii sosiți la Hârja pentru a aduce jertfă și ofrande întru pomenirea moșilor și strămoșilor noștri, dar și a eroilor din cele două războaie mondiale, căzuți la datorie în această vale a plângerii sau a trecerii, care este Oituzul”, a precizat PS Episcop Ioachim.

Prezența ierarhului în ziua de pomenire a celor adormiți, într-o instituție ce găzduiește în condiții exemplare oamenii a căror existență s-a însemnat deja în cartea Dreptului Judecător, nu a fost deloc întâmplătoare.

„În zilele de pomenire a morților, oamenii aduc foarte multe ofrande celor care au nevoie de hrană trupească, în amintirea celor mutați la cele veșnice. Acest lucru l-am făcut și noi, astăzi, pentru că, prin implicarea pentru pomenirea celor adormiți, în contextul lumii secularizate și egocentriste, se păstrează comuniunea între noi. Totodată, cu această ocazie, am arătat că principiul judecății lui Dumnezeu este acela de a descoperi în celălalt chipul Sfintei Treimi, care este iubire. Iar principiul dragostei este ca noi să acceptăm să fim mâinile prelungite ale lui Dumnezeu, care hrănește pe cei care nu au posibilitatea să o facă”, a mai spus PS Ioachim.

După impresionanta slujbă, PS Episcop, însoțit de preoți și ceilalți binefăcători sosiți la Hârja, a binecuvântat noul spațiu în care va fi situată trapeze așezământului și noua temelie pentru construcția unui nou spațiu ce urmează să adăpostească alți 80 de bătrâni.

Comentarii Facebook


Știri recente