Rugaciuni pentru romani morti in atentatul de la Madrid

Ziua de astazi a fost decretata de Guvernul Romaniei zi de doliu National, in memoria compatriotilor care si-au pierdut viata in tragicele atentate de la Madrid de la mijlocul acestei saptamini. Potrivit unei hotarari a Guvernului, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, agentii economici si societatile comerciale din Romania vor arbora drapelul national in berna. De asemenea, astazi, in duminica Sfintei Cruci din postul Sfintelor Pasti, in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, s-au inaltat rugaciuni in cadrul Sfintei Liturghii pentru odihna sufletelor romanilor si ale celorlalte persoane, victime ale atentatului terorist din capitala Spaniei, Madrid. O asemenea slujba de parastas in memoria romanilor care au murit in atentalele de la Madrid s-a savirsit si in cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

In cadrul cuvantului de invatatura din cadrul Sfintei Liturghii, parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane a facut referire la acest tragic eveniment indemnand pe toti crestinii sa ianlte rugaciuni atat pt cei raniti cat si pt cei decedati : ‘ In aceste zile, iubiti credinciosi lumea crestina a fost zguduita de atentate in care au murit oameni nevinovati, romani si alte nationalitati. De aceea tara noastra, ca si alte tari din Europa, a declarat zi de doliu national pentru cei ce au murit. Prea Fericirea Sa, Teoctist Patriarhul Romaniei, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, fac apel la toti credinciosii sa-si indrepte gandurile spre victimele acestui atentat de la Madrid unde au murit si sunt raniti si multi romani si sa-i pomeneasca in rugaciunile lor ca Dumnezeu sa se milostiveasca spre noi toti si sa ne pazeasca de toata reaua intamplare cu puterea crucii. ‘. Si la Catedrala Patriarhala din Bucuresti s-au facut rugaciuni pentru victimele acestui atentat terorist. Patriarhul Teoctist s-a rugat, alaturi de sute de oameni, pentru odihna sufletelor celor morti si pentru insanatosirea ranitilor.

Inca de la primele ore ale diminetii, crediniosii au venit la Patriarhie pentru a aprinde lumanari in memoria victimelor. Pe langa sarbatorire duminicii Sfintei Cruci, Patriarhul a tinut si o slujba de pomenire pentru romanii morti in atentate, dar si pentru ceilalti fii ai Europei. Preafericitul Patriarh Teoctist a spus ca cea mai jalnica priveliste este omul care cu mintea data de Dumnezeu pentru creatie ajunge sa-si omoare semenul nevinovat, fiind mai salbatic si mai necrutator decat o fiara.

Despre acest fapt ne-a oferit amanunte domnul Remus Radulescu de la Radio Romania Actualitati : ‘ Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist in cuvantul sau de invatatura din cadrul Sfintei Liturghii a facut referire la tragedia care s-a intamplat la Madrid. Prea Fericirea Sa a spus ca actele teroriste reprezinta cea mai jalnica priveliste umana si este jalnic cum omul ajunge sa-si omoare semenul nevinovat. Acest act este mai salbatic si mai necrutator chiar decat comportamentul animalelor care ucid din necesitate. De asemenea Parintele Patriarh Teoctist a facut un apel la rugaciune si s-a rugat impreuna cu credinciosii prezenti in Catedrala pentru odihna sufletelor celor care au fost victimie ale atentatului terorist din capitala Spaniei si a facut un apel la credinta, pentru ca dupa opinia Parintelui Patriarh , credinta intr-un Dumnezeu al iubirii este arma impotriva terorismului, cand omul se vede pe sine creatia lui Dumnezeu si frate cu ceilalti, manifestarile salbatice precum terorismul si razboiul nu ar avea loc in lumea in care traim.’

Reamintim ca in dimineata zilei de joi 11 martie, 13 bombe au fost detonate aproape simultan in 4 locatii diferite, in mai multe garnituri de tren care circulau pe rute de la periferia capitalei spaniole. In urma acestor explozii au murit peste 200 de persoane iar peste 1.400 au fost ranite. Din informatiile furnizate de reprezentantii Ministerului Roman de externe, in urma atentatelor din Spania au murit si 8 romani, 9 sunt dati disparuti, iar alti 70 au fost raniti. Dintre cei raniti, majoritatea au fost externati, in prezent mai fiind in spitale doar 18 persoane. O parte din rudele ranitilor au ajuns deja in Spania. Ministerul de Externe de la Bucuresti a pus la punct un serviciu de permanenta care sa tina legatura cu cei din Madrid si sa ofere informatii familiilor din tara. De asemenea primul ministru a dispus companiei Tarom, ca zilnic sa transporte gratuit pe ruta Bucuresti- Madrid si retur, cate doua rude ale romanilor -victime ale atentatelor de joia trecuta.

Comentarii Facebook


Știri recente