Rugăciuni pentru ploaie, în Arhiepiscopia Iașilor

Localnicii din satele Moldovei se adună în aceste zile sub streașina bisericii sau pe câmpuri pentru a-L ruga pe Dumnezeu să reverse ploaie. Întrucât de câteva săptămâni nu au mai căzut precipitații, credincioșii au solicitat slujitorilor sfântului altar să oficieze rugăciuni pentru ploaie.

Seceta din ultimele săptămâni îi adună în rugăciune pe preoții și credincioșii din parohiile comunei Hudești, județul Botoșani. Slujitorii sfintelor altare oficiază, în prezența credincioșilor, Taina Sfântului Maslu în cadrul căreia citesc rugăciuni pentru ploaie. Duminică, 8 iulie, un sobor de preoți s-a rugat în parohiile Bașeu și Vatra, Protopopiatul Darabani, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie. Ieri s-au oficiat slujbe pentru revărsarea darurilor Celui Preaînalt în parohiile Alba, Mlenăuți și Vatra, iar mâine se va săvârși Taina Sfântului Maslu în parohiile Baranca, la Lupeni și Vatra. ‘Câmpurile și imașul sunt afectate încât nici animalele nu mai au ce să mănânce. Pentru că singura nădejde a rămas la Dumnezeu, locuitorii comunei Hudești au solicitat preoților din comună să înceapă fără întârziere rugăciuni pentru ploaie atât în timpul Sfintei Liturghii, cât și împreună cu Sfântul Maslu. Tradiția oficierii Sfântului Maslu cu rugăciuni de ploaie este veche în această zonă. În timpul rugăciunilor se oprește orice lucru în zonă, preoții din mai multe sate se adună în sobor și toți credincioșii se unesc în rugăciune ca Dumnezeu să le asculte cererile’, a spus pr. Iulian Andrei, de la parohia Hudești.

Sâmbătă, 7 iulie, credincioșii din parohia Coțușca, Protopopiatul Săveni, au participat la o slujbă religioasă pentru ploaie în curtea bisericii parohiale. După cum a relatat pentru „Ziarul Lumina” pr. paroh Constantin Tudosă, slujba Aghezmei și rugăciunile pentru ploaie au fost citite de un sobor de 20 de preoți, în prezența a peste 200 de credincioși. La final, pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, a adresat un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe oameni să se roage mai mult și să păstreze dreapta credință în care s-au născut. De asemenea, pr. protopop Constantin Macuc a vorbit despre folosul Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii în viața credincioșilor.

Duminică, 8 iulie, s-au rugat pentru ploaie și credincioșii din parohia Nichiteni, Protopopiatul Săveni.

În parohia Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1, au fost oficiate vineri, 6 iulie, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, în cadrul cărora au fost citite rugăciuni pentru revărsarea ploii. Numeroși credincioși din parohie, dar și din alte localități au participat la acest moment de rugăciune. Părintele paroh Mihai Cepeliuc le-a vorbit credincioșilor despre importanța rugăciunilor pentru ploaie, remarcând că oamenii trebuie să aibă nădejde și să caute să ducă o viață bineplăcută lui Dumnezeu.

Credincioși din Protopopiatul Pașcani s-au rugat pentru ploaie

În parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Brătești, Protopopiatul Pașcani, a avut loc ieri, 9 iulie 2012, o slujbă religioasă pentru ploaie. Programul liturgic a constat în slujba de sfințire a apei, Taina Sfântului Maslu și rânduiala specifică la vreme de secetă. ‘Începând cu ora 8:00, credincioșii s-au adunat lângă fântâna din curtea bisericii, cu nădejdea că Dumnezeu va privi spre rugăciunile noastre, se va milostivi spre noi și ne va da acest mare dar de ploaie de care avem atâta nevoie. La slujba care s-a oficiat, a participat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, împreună cu preoții de la parohiile Soci, Miroslovești, Stolniceni, Costești, dar și numeroși credincioși veniți cu mic cu mare să înalțe rugăciuni către Dumnezeu’, a declarat pr. Ciprian Hapliuc, parohul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Brătești.

Comentarii Facebook


Știri recente