Rugăciuni fierbinți la peștera Sfintei Teodora

Timp de două zile, Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși. Oamenii au dorit să participe la sfintele slujbe săvârșite în cinstea praznicului Schimbării la Față și Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, pomenită de Biserica noastră pe 7 august. După cum informează „Ziarul Lumina”, duminică seara, a avut loc o procesiune de la biserica schitului la peștera Sfintei Teodora, unde a fost oficiată slujba Acatistului.

Munții Sihlei au atras și în acest an pelerini din toate zonele țării atât la sărbătoarea Schimbării la Față, cât și la cea a cinstirii Sfintei Cuvioase Teodora. Sfintele slujbe au fost săvârșite la Schitul Sihla de vineri seara până duminică seara, în altarul de vară al acestei așezări monahale. Multe persoane s-au retras în biserică sau la umbra copacilor pentru a citi Acatistul Sfintei Cuvioase Teodora. Mii de credincioși au venit în cele două zile de sărbătoare la Schitul Sihla, după ce au mers în pelerinaj la mai multe mănăstiri nemțene. În după-amiaza zilei de duminică, 7 august, după slujba Sfintei Liturghii, săvârșite la Mănăstirea Sihăstria, cu prilejul hramului, a avut loc o procesiune cu icoana sfintei, de la biserica așezării monahale până la peștera în care a viețuit Sfânta Cuvioasă Teodora. La pelerinaj au participat Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, preoți și sute de credincioși, intonând Troparul sfintei. În fața icoanei Sfintei Teodora au fost purtate prapuri, cruci și felinare, în sunet de toacă.

‘Sărbătorirea Sfintei Cuvioase Teodora a fost o mare bucurie’

În peșteră, Înaltpreasfințitul Teofan și Înaltpreasfințitul Serafim au citit Acatistul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla într-o atmosferă duhovnicească, înaintea icoanelor înconjurate de lumina candelelor și a lumânărilor aprinse. Din mica peșteră încărcată de rugăciunile cuvioasei și de cele ale miilor de pelerini, au răsunat cântările ‘Bucură-te, Cuvioasă Teodora, a Moldovei duhovnicească floare!’ și ‘Aliluia!’. ‘Pentru mine sărbătorirea Sfintei Cuvioase Teodora la biserica nouă a Mănăstirii Sihăstria, ridicată în timpul păstoririi Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost o mare bucurie. Venind aici și slujind împreună cu Înalt Preasfințitul Teofan, m-am împrospătat duhovnicește, așa cum încearcă să facă și românii din străinătate care vin să participe la aceste hramuri deosebite pe care le avem mai cu seamă aici, în Moldova. Venind în patria noastră duhovnicească, ne întoarcem acasă întăriți și încurajați duhovnicește. Nu trebuie să uităm niciodată locul de unde am plecat. M-aș bucura ca pe viitor să vin cât mai des la aceste hramuri, mai ales că sunt foarte mult legat de Mănăstirea Sihăstria, de Schitul Sihla, unde am cunoscut pe marii părinți care au trăit aici în deceniile trecute. Locurile acestea mă marchează, deși nu sunt din Moldova. Sper să vin cât mai des pentru a mă împrospăta duhovnicește’, a declarat Înaltpreasfințitul Serafim la finalul slujbei.

Slujbă arhierească la Schitul Sihla

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Teodora, slujba Sfintei Liturghii la Schitul Sihla a fost săvârșită de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor. Preasfinția Sa a adresat pelerinilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei Duminicii a VII-a după Rusalii. ‘Minunea înmulțirii pâinilor se săvârșește an de an, secol de secol, de-a lungul istoriei omenirii. Dumnezeu poartă grijă de omenirea Sa și o hrănește. Sfânta Evanghelie de astăzi ne învață că acolo unde este prezent Mântuitorul Hristos, acolo sunt darul vieții și întreținerea ei. Fără prezența Lui, omenirea merge spre întuneric’, a explicat Preasfințitul Corneliu.

La Sfânta Liturghie au participat mai mulți credincioși, aflați într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri nemțene.

‘Am venit pentru prima dată după 35 de ani la peștera Sfintei Teodora de la Sihla. Nu am mai recunoscut locul care era pustiu, fără pădure. Am avut o emoție foarte mare, iar bucuria nu se poate descrie în cuvinte. Slujba de astăzi a fost deosebită. Am mai participat vineri seara la slujba de Priveghere și sâmbătă dimineața la Sfânta Liturghie oficiate în cinstea Sfântului Ioan Iacob la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț’, a declarat Aurica Corban din Săvinești, județul Neamț.

‘Am dorit ca în această zi să cinstim credința Sfintei Cuvioase Teodora și să o rugăm să mijlocească pentru binele românilor. Am venit în Moldova încă de joi și am mers în pelerinaj la mai multe mănăstiri, unde am participat fie la slujba de Priveghere, fie la Sfânta Liturghie. După aceste zile binecuvântate, privim altfel viața de zi cu zi și relațiile cu semenii noștri’, a spus Toader Pălășan din Brașov.

Comentarii Facebook


Știri recente