Rugăciuni arhierești în locurile unde a viețuit Sfânta Teodora de la Sihla

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost cinstită în mod deosebit la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, care și-a serbat ieri hramul. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 6 august, cu slujba Privegherii, și a continuat, de ziua Sfintei Teodora, cu Sf. Liturghie, oficiată în biserica mare „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla”, din incinta Mănăstirii Sihăstria, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Creștinii din toate colțurile țării au venit încă de joi, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, la Mănăstirea Sihăstria, pentru a participa la slujbele dedicate hramului bisericii mari din curtea vechii așezări monahale. Slujba de Priveghere dedicată Sf. Cuv. Teodora de la Sihla a fost oficiată în fața bisericii mari „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla”, din incinta Mănăstirii Sihăstria, de către arhim. Victorin Oanele, starețul mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Priveghere a asistat și Preasfințitul Episcop Siluan, care a rostit credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură. În prima parte a predicii, Preasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, iar în cea de-a doua parte a amintit faptul că Sf. Cuv. Teodora de la Sihla „a trăit toată viața în rugăciune și și-a închinat viața sa lui Dumnezeu”. „În această mănăstire au viețuit părinți ca arhim. Cleopa, arhim. Paisie, arhim. Ioanichie, care, asemenea cuvioșilor și sfinților de dinainte, și-au închinat toată viața lor lui Dumnezeu”, a remarcat Preasfințitul Siluan.

Ieri, 7 august 2009, în ziua de hram, din cauza ploii, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Siluan și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, înconjurați de un sobor de 43 de preoți și diaconi. Predica din cadrul slujbei de hram a fost ținută de Preasfințitul Siluan, care a evidențiat câteva aspecte din viața Sfintei care ocrotește catedrala Sihăstriei. „Sf. Cuv. Teodora a renunțat la toate pentru a-și închina viața lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu a răsplătit nevoințele ei prin faptul că numele și pomenirea ei au rămas până astăzi și vor rămâne până în veac”, a remarcat Episcopul Ortodox Român din Ungaria. La rândul său, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit, la finalul Sfintei Liturghii, despre desăvârșirea la care a ajuns Sf. Teodora de la Sihla, care „și-a împlinit dorul ei după împărăția cerurilor. Locul desăvârșirii ei, munții Carpați, pădurile nemțene, chipul brazilor au ajutat-o pe Sf. Teodora să înțeleagă că numai altoirea pe pământul smereniei, al umilinței ajută omul să se înalțe spre împărăția cerurilor. Sf. Cuv. Teodora a dobândit bucuria postului și a privegherii neîncetate, înțelegând fericirea de a fi flămând și însetat, fericirea de a binecuvânta pe cei care blestemă”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan. Arhim. Victorin Oanele a mulțumit ierarhilor prezenți pentru dragostea de a fi în mijlocul obștii Mănăstirii Sihăstria în ziua de hram.

Ieri după-amiază a avut loc pelerinajul dedicat Sf. Cuv. Teodora, care a avut loc de la Mănăstirea Sihăstria până la Schitul Sihla.

Peste 1.000 de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Schitul Sihla, al Mănăstirii Sihăstria, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, ca delegat al Înaltpreasfințitului Teofan, înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi. Răspunsurile în cadrul slujbei, ce a avut loc în altarul de vară al schitului, au fost date de membrii Corului Byzantion din Iași. După Sfânta Liturghie, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Romanului a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit, pornind de la minunea Schimbării la Față a Domnului, despre urcușul duhovnicesc al oamenilor care vor să se întâlnească cu Dumnezeu și despre modelul de sfințenie, de desăvârșire al Sf. Cuv. Teodora. Pelerinii care au urcat până la Sihla, atât tineri, cât și bătrâni, au asistat la slujba Sfintei Liturghii, după care au mers până la peștera Cuvioasei.

În după-amiaza sărbătorii de ieri, Înaltpreasfințitul Teofan, Preasfințitul Siluan și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul au urcat la peștera Sf. Teodora, unde au citit Acatistul Sfintei.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente