Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – element liturgic definitoriu pentru Postul Mare

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, Deniile și Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul sunt pentru toți credincioșii elementele liturgice definitorii ale Postului Mare. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este cunoscută încă din secolul al IV-lea. Ea se rostește în cadrul slujbelor începând cu miercurea din săptămâna lăsatului sec de brânză și până la Denia din Sfânta și Marea Vineri.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București: „Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul are trei părți distincte și extrem de sugestive. Noi ne adresăm lui Dumnezeu ca Stăpân și Împărat al nostru, al sufletelor noastre de la care cerem ajutorul. Și cerem să îndepărteze de la noi aceste patru păcate pe care Sfântul le numește duhuri, în sensul că este și o anumită influență a duhurilor rele. Se începe cu trândăvia sau lenea, grija de foarte multe. La fel și duhul stăpânirii, al fel și grăirea în deșert”.

Atunci când rostesc rugăciunea Sfântului Efrem Sirul credincioșii se închină până la pământ, metania fiind semnul pocăinței și al ridicării din păcat: „În partea a doua a rugăciunii se cer în contrapondere patru virtuți. Noi cerem aici duhul curăției, deoarece trebuie să iubim curăția faptelor noastre, dar și a gândurilor, deoarece din gânduri sau din inimă, spune Mântuitorul, izvorăsc faptele noastre. Duhul gândului smerit îl cerem, deoarece fără smerenie noi nu putem să înaintăm. În al treilea rând duhul sau virtutea răbdării este extrem de necesar. Nu în ultimul rând duhul sau virtutea dragostei. În a treia parte a rugăciunii la fel de importantă cerem de la Dumnezeu ca să ne cunoaștem păcatele și să nu judecăm pe aproapele nostru”.

Sfântul Efrem Sirul, care a trăit între anii 306-373, este unul din cei mai cunoscuți și prolifici imnografi răsăriteni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…