Rugăciune și solidaritate în vremuri de criză

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cea de-a XVIII Adunare Generală a Comisiei Bisericilor pentru Migranți în Europa -CCME-, (Palatul Patriarhiei, vineri, 17 iunie 2011), cu tema „Migrația în vremuri de criză economică – politici, drepturile migranților și rolul Bisericilor’, citit de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal:

Salutăm cu bucurie pe toți participanții la cea de-a XVIII-a Adunare Generală a Comisiei Bisericilor pentru Migranți în Europa (CCME), având ca temă principală „Migrația în vremuri de criză economică – politici, drepturile migranților și rolul Bisericilor’, organizată în cooperare cu Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, și găzduită, în această zi, în sala Conventus a Palatului Patriarhiei Romane.

Dacă astăzi multe popoare suferă din pricina crizei financiare și economice, aceasta se datorează în mare parte lăcomiei după profit imediat, câștigului nedrept, speculei financiare, evaziunii fiscale la nivel mondial. Însă, Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți ai Bisericii ne arată că goana după profitul material obținut cu orice preț, fără măsură și fără morală, împarte lumea în bogați și săraci, produce nedreptate și violență, nesiguranță și migrație. În această privință, cuvintele Mântuitorului: „Străin am fost, și M-ați primit (…). Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut’ (Matei 25, 35 și 40) ne îndeamnă la solidaritate cu cei străini și săraci.

Europa devine din ce în ce mai mult un continent al imigrației. În zilele noastre, din cauza adâncirii diferențelor dintre bogați și săraci, asistăm la un exil autoimpus al forței de muncă și la schimbări dramatice pentru foarte multe familii.

Consecințele negative ale crizei economice pentru migranți sunt greu de suportat, deoarece sărăcia creează multă suferință și nesiguranță, dezorientare și disperare. În această situație de criză economică este necesar să sporim rugăciunea ca sursă de speranță și să organizăm solidaritatea cu cei defavorizați și marginalizați.

Patriarhia Română face eforturi pentru păstrarea legăturilor cu emigranții români din afara granițelor, organizează noi parohii pentru menținerea identității lor spirituale și culturale într-un context pluralist sau secularizat din punct de vedere religios, dar și pentru a dialoga cu societatea care i-a primit. În acest sens, comunitățile ortodoxe românești din străinătate sunt încurajate să promoveze cooperarea pastorală, socială și ecumenică cu Bisericile majoritare din țările respective.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea în anul 2009, ca, în fiecare an, prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) să fie dedicată românilor migranți, ca moment de rugăciune comună, dialog pastoral și comuniune fraternă.

Deși criza financiară și economică poate fi considerată de mulți ca fiind o judecată aspră pentru prea multa lăcomie de lucruri materiale și prea multa risipă de bani, ea trebuie înțeleasă și folosită de Bisericile creștine ca apel la un nou început în viața persoanelor și a popoarelor. Chiar dacă devenim mai săraci din punct de vedere al bunurilor materiale, să nu sărăcim totuși din punct de vedere spiritual, ci să ne îmbogățim în activități de solidaritate cu cei mai săraci decât noi.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să binecuvânteze pe toți cei prezenți la lucrările acestei Adunări Generale a Comisiei Bisericilor pentru Migranți în Europa care promovează dialogul și cooperarea în vederea integrării străinilor în societatea în care trăim.

Să unim speranța intensă cu solidaritatea eficientă, pentru a răspunde adecvat problemei migrației de astăzi.

†DANIEL

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente