Rugăciune și sfințire la Parohia Șopotu Vechi

După ce în prima parte a zilei s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Lăpușnicu Mare, la ceas de seară, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a poposit pentru rugăciune în Parohia Șopotu Vechi, Protopopiatul Băile Herculane.

Aflată în aceeași depresiune a Almăjului ca și Lăpușnicu Mare, localitatea Șopotu Vechi a fost atestată documentar încă din anul 1603 ca proprietate a căpitanului de haiduci sârbi Simion Lody și a soției sale, Suzana Boroancă, nobilă de Almăj, fiind ridicată în apropierea unui castru roman din sec. II-III. Comunitatea ortodoxă de aici a dat Bisericii mai mulți preoți slujitori, dar mai ales, se cuvine a se menționa că în această localitate a venit pe lume primul episcop român bănățean al Caransebeșului, Iosif Traian Badescu, de la a cărui naștere, în anul 2008 s-au comemorat 150 de ani.

Biserica satului a fost ridicată în anul 1816, din piatră și lemn, având inițial icoane pictate pe zid. Datorită faptului că acestea s-au deteriorat, în ultimii ani, preotul și credincioșii din Șopotu Vechi, s-au străduit și au reușit să împodobească sfântul locaș cu pictură nouă.

După ce a slujit Vecernia, la care au participat mulțime mare de preoți și credincioși, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit și slujba de sfințire și binecuvântare a picturii bisericii. În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Lucian a apreciat lucrarea desfășurată de preotul paroh Ioan Velcotă, fiu al satului, care de 25 de ani se ostenește în această parohie, dar și efortul credincioșilor care au înfrumusețat biserica lui Hristos din acest sat.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente