Rugăciune și misionarism în Parohia Ramna din Protopopiatul Oravița

În perioada 15-21 noiembrie, în prima săptămână din Postul Nașterii Domnului, au avut loc mai multe evenimente și acțiuni culturale și duhovnicești pentru credincioșii ortodocși din Parohia Ramna, Protopopiatul Oravița, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Întâlnirile au fost deschise luni, 22 noiembrie, de părintele Petru Gimboașă de la Parohia Berzovia, după care au urmat părintele Sorin Belu de la Parohia Șoșdea, părintele Petru Vintilescu de la Parohia Vermeș, părintele Răzvan Sas de la Bocșa și părintele Ovidiu Mezeniuc de la Parohia Doclin.

Mijlocirea martirilor ardeleni pentru păstrarea dreptei credințe

În fiecare seară s-a săvârșit slujba Acatistului, credincioșii plecându-și genunchii spre ajutorul binefăcător care vine de la sfinți. Au fost înălțate rugăciuni către Mântuitorul Hristos și Maica Domnului, pentru întreaga comunitate, pentru păstrarea dreptei credințe ortodoxe, având ca model pe Sfinții Mărturisitori ai credinței ortodoxe de la 1700 Visarion, Sofronie, Oprea, preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, prăznuiți de Biserica noastră în 21 octombrie. Au fost pomeniți și alți martiri năsăudeni, prăznuiți în luna noiembrie: Atanasie Todoran din Bichgiu, Vasile din Macod și ceilalți împreună cu dânșii, luptători împotriva uniației.

Fiecare preot invitat a rostit câte un cuvânt ziditor de învățătură, îndemnând pe credincioși la dragoste, milostenie, dar mai ales la păstrarea credinței strămoșești.

Sâmbătă seara, după slujba Vecerniei mari a urmat Taina Sfintei Spovedanii, unde de asemenea au fost prezenți numeroși credincioși, printre care și foarte mulți copii care fac parte din proiectele naționale ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege școala’.

Duminică, la marele praznic al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, copiii, dar și credincioșii adulți care s-au pregătit au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, luând aminte că și Fecioara Maria din fragedă pruncie a fost adusă la Templu și închinată Atotputernicului Dumnezeu. ‘Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate cele rânduite în Biserica ‘Învierea Domnului’ din Ramna și nădăjduim ca această săptămână să fi fost de real folos pentru credincioșii acestei parohii, iar sămânța sădită în inima lor să aducă rod însutit’, a spus părintele paroh Ovidiu Urzicaru.

Tradiție în Eparhia Caransebeșului

În perioada posturilor din cursul anului bisericesc, în Episcopia Caransebeșului se organizează așa-numitele ‘Seri duhovnicești’ sau ‘Seri de catehizare’. Originea acestor seri de catehizare se regăsește în anii â80, când în Banatul montan s-a simțit nevoia de misiune mai intensă, preoții fiind nevoiți a întreprinde acțiuni duhovnicești pentru a păstra credincioșii în dreapta credință.

Potrivit acestei tradiții, și în anul acesta s-au organizat în toată eparhia ‘Seri duhovnicești’ în perioada posturilor. Aceste manifestări spirituale sunt organizate de către preoții parohi de pe raza cercurilor pastoral-misionare din care fac parte și constau în săvârșirea unei slujbe de seară, după care se intonează cântări duhovnicești și se rostesc cuvinte de învățătură.

‘Potrivit tradiției episcopiei noastre, în perioada posturilor de peste an se organizează în fiecare parohie seri duhovnicești sau de catehizare. O astfel de săptămână s-a desfășurat și în parohia noastră. Au fost prezenți cinci preoți din parohiile învecinate și sperăm să continuăm această tradiție și în următorii ani. Receptivi și dornici de viață duhovnicească, credincioșii din parohia noastră și din parohiile învecinate au participat în număr mare la aceste seri de catehizare, unde au fost invitați părinți duhovnicești, părinți consilieri și părinți protopopi pentru a împărtăși credincioșilor cuvânt de învățătură și pentru a aduce înainte exemplul Sfinților Mărturisitori care au murit pentru păstrarea credinței strămoșești’, a mai spus părintele Urzicaru.

Comentarii Facebook


Știri recente