Rugăciune și meditație în Mitropolia Olteniei

În cea de a cincea săptămână a Postului Sfintelor Paști, miercuri, 28 martie, slujitorii catedralelor chiriarhale, ai bisericilor de mir și mănăstirilor din Mitropolia Olteniei au săvârșit, după tipicul bisericesc, rânduiala Canonului cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul. La Craiova, în Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’, slujba a fost oficiată de protosinghelul Vladimir Dărângă înconjurat de un sobor de preoți, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

În perioada Postului Sfintelor Paști, în cea de a cincea săptămână, Biserica a rânduit săvârșirea integrală a Canonului cel Mare. Este o rânduială cu totul deosebită, încărcată de simboluri, o adevărată retrospectivă a iconomiei mântuirii. În Mitropolia Olteniei momentul a fost marcat în toate lăcașurile de cult, sute de credincioși împărtășindu-se de învățăturile desprinse din cântările și textele liturgice ce alcătuiesc această slujbă.

Catedrala chiriarhală din Craiova a devenit, pentru aproximativ trei ceasuri, neîncăpătoare numărului mare de credincioși, veniți aici la rugăciune din toate părțile orașului. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de protosinghelul Vladimir Dărângă, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai catedralei. La final, preotul Adrian Sprâncenatu a vorbit celor prezenți despre importanța acestei slujbe în liturgicul Bisericii Ortodoxe.

La Râmnicu Vâlcea, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat semnificațiile duhovnicești și teologice ale Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

‘Fără rugăciune și pocăință nu ne putem bucura de Înviere. Canonul este o meditație biblică pentru că, așa cum ați văzut, Sfântul Andrei ne aduce aminte prin aceste tropare, aceste rugăciuni de pilde de pocăință atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament. Acest canon ne pune în față aceste personaje tocmai pentru a conștientiza și noi de fapt că oameni fiind greșim, dar trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, trebuie să ne cerem iertare față de Dumnezeu și față de oamenii cărora le-am greșit. Pe de altă parte, acest canon reprezintă și o nădejde că Dumnezeu ne iartă păcatele, așa după cum am văzut în cele din urmă rugăciuni ale Canonului că Hristos Domnul a iertat pe contemporanii Săi, dar mai ales îi iartă pe toți cei care se întorc cu dragoste și cu pocăință la El’, a spus Preasfințitul Emilian.

La Severin, credincioșii au participat în număr mare la slujba Canonului, săvârșită în Paraclisul episcopal ‘Nașterea Maicii Domnului’ de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Și în Episcopia Slatinei și Romanaților Canonul Sfântului Andrei Criteanul a adunat numeroși credincioși la rugăciune. Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a slujit la Biserica ‘Sfinții Apostoli’ din orașul Caracal.

Comentarii Facebook


Știri recente