Rugăciune și filantropie la Mănăstirea Pasărea

Mănăstirea ilfoveană Pasărea, pe Câmpia Vlasiei pe malul drept al lacului Pasărea, asezământ monahal de calugărițe de la începutul secolului al XIX-lea. Monahiile au învățat aici iubirea față de aproapele. Pe lângă slujbele zilnice și Sfânta Liturghie care se oficiază aici de 200 de ani, maicile au pus în faptă grija fata de cei aflati în suferința după cuvintele Sfintei Scripturi, informează TRINITAS TV.

De-a lungul celor două veacuri de existență a mănăstirii, măicuțele au alinat suferințele semenilor, aducându-le mangaiere prin rugăciune și grijă permanente. I-au slujit pe oameni în spitale si bolnite, atat in manastire, cât și pe front.

În timpul Razboiului de independență, Crucea Roșie insoteste trupele de campanie, organizand formatiuni sanitare. Din partea Manastirii Pasarea au participat mai multe monahii.

Zece maici de la Pasărea au activat în serviciul Crucii Roșii în primul Război Mondial, la fel și în al II-lea.

Sentimentul iubirii de semeni nu a disparut nici după trecera anilor. Astazi gasim aici un cămin-spital pentru bătrâne, unde asistența medicala și duhovniceasca este asigurata sub directa îndrumare a monahiilor Mateea Mariș și Mina Salanța, ucenițe ale Schimonahiei Mina Stoicescu, Monahiei Mina Marta și Monahiei Paveliada Dinu, trecute acum la Domnul, cele care au pus bazele căminului în 1990.

Construirea clădirii s-a realizat în mai multe etape.

Acum, în afară de saloane caminul mai are sala de mese, trapeza, bucătarie cantina, bucătarie de serviciu, cabinet medical, cabinet de asistență sociala și spirituală, cabinet psihologic, sala de fizioterapie și gimnastică.

Din 2003, în acest asezamant sunt adăpostite 40 de bătrâne: calugărițe vârstnice, cazuri sociale și femei lipsite de ajutor familial.

Lumea bătrânelor din camin a devenit mai mare, varsta înțelepciunii dar și a neputinței trupești este plină de har de la Domnul. Slujitoarele Maicii Domnului, monahiile, le mângâie durerea, le îngrijesc cu dragoste.

Atmosfera din camin la prima vedere iti provoaca lacrimi; pentru ca te gandesti la batranete ca la disparitia deplinului control asupra firii tale, trupul devine greu si nu te mai asculta, privirea se incetosează si nu mai poti privi cu usurinta de altadată florile copacului tineretii tale.

Mănăstirea Pasărea este un exemplu pentru felul în care monahismul romanesc feminin si-a inteles taina trairii in Hristos: nu prin izolare si individualizare, ci prin slujirea aproapelui, jertfa lor fiind animată de credința că, slujind aproapelui, Îi slujesc lui Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente