Rugăciune și filantropie în parohiile Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc

În Postul Sfintelor Paști, parohiile din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc au intensificat programul liturgic și social-filantropic. Pe parcursul unei săptămâni, credincioșii participă, atât la Sfânta Liturghie, cât și la Taina Sfântului Maslu. Rugăciunea este completată de milostenie, fiind îndreptată către persoanele defavorizate, bolnavi, bătrâni și copii din centrele de ocrotire socială, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În bisericile din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc se săvârșește în perioada Postului Mare Taina Sfântului Maslu. Această slujbă este oficiată alternativ, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a explicat că Taina Sfântului Maslu se slujește de obicei la hramurile bisericilor sau la sfințirile lăcașurilor de închinăciune, iar în perioada Postului Mare se oficiază frecvent aproape în toate parohiile. ‘În zona Broștenilor se oficiază săptămânal Taina Sfântului Maslu prin rotație la câte o biserică parohială. Această slujbă vine în completarea programului liturgic intens din această perioadă. Același obicei este și în zona Vatra Dornei. Aici, prin rotație, duminica, în fiecare parohie se săvârșește Taina Sfântului Maslu. În Duminica a II-a din Postul Mare am fost la parohia Cozănești, unde am slujit alături de 14 preoți. De asemenea, în orașul Campulung Moldovenesc și în parohiile din zona Moldoviței se oficiază săptămânal Taina Sfântului Maslu. În protopopiatul nostru, în special în perioada Postului Mare se săvârșește foarte des această slujbă. Numărul credincioșilor care vin la aceste slujbe este foarte mare. Oamenii au o mare evlavie față de Taina Sfântului Maslu. Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a rândui ca acest an să fie dedicat Tainei Sfântului Maslu este oportună’, a declarat pr. protopop Aurel Goraș.

‘Fiecare preot sau credincios simte nevoia să facă o milostenie’

După fiecare slujbă a Sfântului Maslu, credincioșii se îmbogățesc sufletește printr-un cuvânt de învățătură, care este rostit de preotul rânduit. Predicile sunt ținute în funcție de momentul oficierii Tainei Sfântului Maslu. ‘Dacă slujba este oficiată duminica, se face referire la Evanghelia din ziua respectivă. De fiecare dată se menționează folosul Tainei Sfântului Maslu, explicându-se fiecare moment al acestei slujbe. Prin ungerea cu untelemnul sfințit, prin rugăciunile care sunt citite se subliniază marele folos pe care credincioșii îl primesc. Perioada Postului Mare, la care se adaugă și Taina Sfântului Maslu, aduce despătimirea. Fiecare credincios, prin post, prin participarea la Sfânta Liturghie, la Taina Sfântului Maslu și la alte slujbe rânduite de Biserica noastră simte o schimbare în sufletul lui’, a explicat pr. protopop Aurel Goraș. În județul Suceava sunt câteva așezăminte pentru copii și bătrâni, o parte dintre ele aparținând Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Prin dragostea enoriașilor din parohiile Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, la aceste așezăminte sunt trimise ofrande care se binecuvintează în fiecare sâmbătă după pomenirea celor adormiți. O altă prioritate o reprezintă ajutorarea celor săraci. ‘S-a statornicit obiceiul ca prinoasele care se strâng să fie oferite bătrânilor și bolnavilor din parohii sau celor aflați în așezămintele de ocrotire socială. Fiecare preot sau credincios simte nevoia să facă o milostenie, aceasta cu atât mai mult cu cât știm că fapta bună ne apropie de Dumnezeu’, a mai spus pr. protopop Aurel Goraș.

Comentarii Facebook


Știri recente