Rugăciune și bucurie de ziua Sfântului Emilian

Credincioșii și slujitorii de la parohia cu hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’, ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ și ‘Sfântul Emilian de la Durostor’, situată în cartierul Drumul Taberei, str. Târgu Neamț nr. 12 C, lângă Parcul Drumul Taberei, se află astăzi în sărbătoare, cinstindu-și cu evlavie mucenicul străromân care-i ocrotește și ale cărui sfinte moaște se află în această biserică din anul 2008, fiind primite în dar de la Mitropolitul Ilarion al Silistrei, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii care au dorit să se închine moaștelor Sfântului Emilian au venit cu bucurie de ieri seară la slujba Privegherii, îmbrățișând în mod tainic baldachinul din interiorul bisericii, unde se află așezate spre cinstire moaștele ocrotitorului, de la care cu toții cer sănătate sufletului și trupului.

În ajun de praznic, toți au trudit care încotro pentru a-și împlini rostul său, pentru ca fiecare – credincioși, preoți, închinători – să se împărtășească la acest ceas de bucurie de sfintele slujbe și de cei care alcătuiesc comunitatea din jurul lăcașului. Cum a bătut clopotul pentru slujba de seară, curtea s-a umplut de oameni care măcar pentru câteva momente au roit în jurul lăcașului și în jurul așezământului social unde au loc pregătirile pentru agapa zilei de hram. Și toate acestea de dragul Sfântului Mucenic Emilian!

Astăzi, soborul slujitorilor va săvârși slujba Utreniei, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii care au plecat la Domnul. La finalul slujbei, părintele paroh Constantin Țincu și părintele Emilian Țincu, înconjurați de ceilalți slujitori și ajutați de membrii Consiliului parohial, vor oferi tuturor credincioșilor prezenți un dar pentru ziua sfântului ocrotitor.

Ca la fiecare hram sau mare praznic împărătesc, astăzi, de ziua Sfântului Emilian de la Durostor, la masa dragostei frățești ce va avea loc după Sfânta Liturghie toți vor primi daruri. Sunt pregătite peste 500 de pachete alimentare pentru toți credincioșii care se vor închina Sfântului Emilian de ziua lui, precum și pentru credincioșii mai vârstnici care nu pot veni astăzi la biserica lor dragă. ‘Ne bucurăm cu emoție duhovnicească la acest ceas de sărbătoare și nădăjduim ca și pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu sprijinul credincioșilor și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să rânduim de fiecare dată la ziua Sfântului Emilian de la Durostor, precum și la celelalte zile de hram și de praznice împărătești să putem îmbina Liturghia cu fapta cea bună, cu milostenia’, ne-a declarat părintele paroh Constantin Țincu.

Toți cei care vin și se închină la această biserică întâlnesc un așezământ social care cuprinde sală de studiu, cabinet de medicină, cabinet de consultanță juridică, psihologică, precum și o sală de mese. În 1997 s-a pus temelia bisericii celei mari, din zid, pe 8 septembrie, și tot atunci biserica cea mare a primit hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’, ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ și ‘Sfântul Mucenic Emilian’. Construcția centrului social, care are 30 de metri lungime și 9 metri lățime, a început în anul 2005. De atunci, 40 de copii din diferite clase și de diferite vârste, cuprinse între 7 și 18 ani, vin și își fac temele și aprofundează materiile sub îndrumarea profesorilor din parohie, iar cei aflați la ceas de strâmtorare primesc cel puțin o masă caldă pe zi, fie la centru, fie le primesc pe toate la domiciliu cu ajutorul voluntarilor din comunitate. ‘În acest cartier de oameni harnici și credincioși am încercat de la început să îmbinăm ridicarea zidurilor cu zidirea sufletelor, punând mereu accent pe rânduiala liturgică. De aceasta și ziua de astăzi, a Sfântului Emilian, care mă ocrotește în mod special pentru că prin gândul părinților și prin rânduială dumnezeiască îi port numele, este o zi specială de mare bucurie pentru noi toți, cei din comunitatea parohială de aici. Ne închinăm și ne rugăm cu smerenie lui, cerându-i și în această zi iertare pentru cele ce nu am reușit să le împlinim, rugându-l de asemenea să ne dăruiască din darul său mucenicesc’, a declarat părintele Emilian Țincu.

Comentarii Facebook


Știri recente