RUGĂCIUNE ȘI ACȚIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINĂ

În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod din 29 octombrie 2008 și în urma consultărilor cu responsabilii pentru dialog local ai Bisericilor creștine din București, în vederea definitivării programului Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștină (18-25 ianuarie 2009), s-a convenit asupra cadrului general de desfășurare a acestei manifestări ecumenice devenită tradițională.

Responsabilii cultelor creștine din București au apreciat necesitatea continuării rugăciunii pentru unitate, în spiritul frățietății creștine, subliniind că se impune și evidențierea rolului educativ al acestei manifestări, expresie a unui ecumenism practic, bazat pe cooperare în planul social-filantropic.

În acest sens, programul de desfășurare a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștină în București este următorul:

Duminică, 18 ianuarie, fiecare Biserică va săvârși rugăciuni pentru unitatea creștinilor în timpul slujbelor duminicale proprii

Luni, 19 ianuarie, orele 16.00, Catedrala Patriarhală (Dealul Mitropoliei)

Marți, 20 ianuarie, orele 16.00, Biserica Armeană (B-dul Carol 43)

Miercuri, 21 ianuarie, orele 16.00, Biserica Lutherană (Str. Lutherană 2)

Joi, 22 ianuarie, orele 16.00, Biserica Greco-catolică (Str. Sirenelor 39)

Vineri, 23 ianuarie, orele 16.00, Biserica Reformată (Str. Lutherană13 bis)

Sâmbătă, 24 ianuarie, orele 16.00, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” (Str. G-ral Berthelot19)

Duminică, 25 ianuarie, orele 16.00, Biserica Anglicană (Str. A.D. Xenopol 2)

La Catedrala Patriarhală și în alte biserici ortodoxe din țară, reprezentanții celorlalte culte creștine vor asista la slujba ortodoxă (de obicei, Vecernia), fără implicare liturgică. După slujba ortodoxă (Vecernia), reprezentanții oficiali ai celorlalte Biserici creștine, dacă doresc, vor putea să prezinte scurte mărturii asupra conviețuirii pașnice și cooperării ecumenice locale sau regionale astăzi.

În ceea ce privește prezența la rugăciunea ecumenică organizată de celelalte Biserici creștine, ortodocșii români vor asista la rugăciunea acestora, fără implicare liturgică, iar, după rugăciune, vor putea vorbi și ei despre același subiect.

Precizare: Întrucât această organizare de program corespunde hotărârii Sfântului Sinod nr. 6745 / 29 octombrie 2008, ea poate fi folosită ca orientare și în alte localități din țară și din străinătate în care românii ortodocși sunt obișnuiți cu dialogul și cooperarea ecumenică.

SECTORUL RELAȚII BISERICEȘTI ȘI INTERRELIGIOASE ȘI

BIROUL DE PRESĂ ALE PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente