Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Orșova va fi Duminică, 3 iunie 2012, gazda unor manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorii Rusaliilor. Biserica din Orșova-Sud, lăcaș de închinare și monument istoric, a cărui ctitorie este atestată documentar în secolul al XVII-lea, a fost strămutată între 1969- 1972 din vechea urbe, acoperită de apele lacului de acumulare „Porțile de Fier I”, în orașul nou, unde renaște o tradiție a locului, pentru că în Orșova veche, cu ocazia Prăznuirii „Pogorârii Sfântului Duh” („Rusaliile”) și „Sfintei Treimi”, avea loc „Ruga orșoveană”, aceasta fiind odinioară și tradiționala zi a orașului.
Manifestarea era deschisă după tradiție, de parohul bisericii, mai apoi de protopopul de Orșova, iar vânzătorii ambulanți cu dulciuri (mai cu seamă turta dulce) și suveniruri artizanale erau găzduiți în curtea bisericii. Seculara sărbătoare a fost însă brusc întreruptă în anul 1951, când au început dislocările în Bărăgan, ea rămânând doar în amintirea vârstnicilor.
Astfel, după cum ne informează Cătălin Cernătescu, duminică după amiaza, începând cu orele 17.00, vor avea loc o serie de momente culturale, precum vernisarea expoziției de icoane pe sticlă ale elevei Ana Maria Dumitrașcu, dansuri și jocuri populare prezentate de elevii școlilor „Petru Dumitriu” și „Pamfil Șeicaru” și Liceul „Traian Lalescu” din Orșova. Trupa de teatru Atmosfere 2011 din Drobeta Turnu Severin va prezenta câteva schițe de I.L. Caragiale .
„Fiind anul Caragiale, 160 de ani de la naștere, noi am pregătit pentru Ruga orșoveană schițele: „Domnul Goe”, „Vizită”, „Bacalaureat”, „Gazometru”, „La Peleș” și „Justiția”. Schițele sunt regizate de Lucreția Epuran, iar în distribuție sunt Lucreția Epuran, Silvia Săftoiu, Emil Raevțchi, Diana Paralescu și un băiețel , Valentin de numai 8 ani” a spus actrița Silvia Săftoiu.
Momentele în aer liber se vor încheia cu sport, este vorba de mișcare alertă, dexteritate, disciplină, costumație specifică în demonstrații de „Taekwondo” cu elevii profesorului Alexandru (Dely) Novăcescu.
În urmă cu 4 ani, în cadrul bisericii strămutate din orașul vechi, cea cu hramul „Sfântul Nicolae” (Orșova-Sud), s-a inițiat reluarea acestei frumoase tradiții cu unele activități culturale găzduite de monumentalul lăcaș de cult.