Romanii sarbatoresc 129 de ani de la declararea independentei de stat

Acest fapt istoric s-a realizat prin contributia nu doar a organelor de stat si a armatei, ci si prin implicarea Bisericii Ortodoxe Romane. Cum a contribuit efectiv Biserica Ortodoxa la castigarea independentei ne-a spus Mihai Giosanu, prof. la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt: ‘Biserica Ortodoxa Romana, prin clerul sau, a sporit in sufletele ostasilor romani curajul si barbatia, intarind increderea in biruinta deplina si in dreptatea cauzei pentru care luptau. Totodata, in zilele razboiului de independenta ele au constituit un nou prilej pentru clericii ortodocsi romani sa dovedeasca continuarea stravechilor datini care demonstrau ca preotii fac parte integranta din popor si ca Biserica indeplineste un rol efectiv in societatea romaneasca’.

Castigarea independentei de stat a influentat mult viata Bisericii Ortodoxe Romane. Unul dintre avantaje a fost acela ca Biserica a putut din acel moment sa intensifice demersurile pentru dobadirea autocefaliei. Mai multe detalii despre acest moment ne-a oferi pr. Florin Serbanescu, consilier patriarhal pe probleme de patrimoniu: ‘Cucerirea independentei din 1877, recunoasterea independentei apoi de catre marile puteri europene, insotita in 1881 de proclamarea Regatului, au fost evenimente cruciale care au deschis calea confirmarii pana la urma, in 1885, a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, care incepuse inca din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar care a fost in sfarsit atins, acest prag, acest deziderat, in urma cuceriri independentei din 1877’.

Dat fiind faptul ca astazi este sarbatorita si Ziua Europei, pr. Florin Serbanescu ne-a spus ca Biserica joaca un rol deosebit de important in aplicarea masurilor luate in cadrul Uniunii Europene: ‘Astazi, cand acestei zile de 9 mai i se asociaza aceasta semnificatie europeana deosebita, ea fiind consacrata ca Ziua Europei, un asemenea moment se ingemaneaza firesc cu aceasta aspiratie a tarii noastre, a poporului roman de a pasi in Europa unita, aducandu-si o contributie cat mai profunda la zidirea acestei Europe unite. Este o imagine foarte frumoasa, simbolica pentru Europa unita care isi cauta aceasta unitate prin complementaritatea celor doi plamani, occidental si rasaritean, in care Bisericile au a-si aduce deopotriva o contributie pentru zidirea acestei Europe unite si pe plan spiritual’.

Comentarii Facebook


Știri recente