Românii își sărbătoresc ocrotitorul spiritual

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit vineri, 30 noiembrie, în Biserica Ortodoxă. La noi în țară, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creștinătorul poporului român, motiv pentru care numeroase biserici de mir și mănăstiri l-au luat ca ocrotitor și îl prăznuiesc în fiecare an, organizând ample evenimente religioase și culturale, informează Ziarul Lumina.

La Galați, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, programul evenimentelor închinate Sfântului Apostol Andrei a început încă de marți, când au fost aduse moaștele Sfântului Cuvios Patapie și ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeii. Alături de moaștele celor doi sfinți, au fost așezate spre închinare și raclele cu părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfântului Ierarh Atanasie și ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Mâine, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” se va desfășura simpozionul științific „Tânărul creștin, mărturisitor al puterii de vindecare sufletească și trupească prin Taina Sfântului Maslu”, iar, de la ora 17:00, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați se va desfășura concertul de muzică bisericească „Toată suflarea să laude pe Domnul”. În ajunul hramului, la ora 18:00, la Catedrala arhiepiscopală și în toate bisericile din municipiu va fi săvârșită slujba de Priveghere închinată Sfântului Apostol Andrei. Vineri, 30 noiembrie, în Catedrala arhiepiscopală, Sfânta Liturghie va fi oficiată de ierarhi invitați, cu participarea oficialităților locale și a credincioșilor din municipiile Galați și Brăila.

Sărbătoare la Peștera Sfântului Apostol Andrei

În sărbătoare se află mâine și Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din Arhiepiscopia Tomisului, locul unde, după tradiție, primul apostol al Mântuitorului s-a adăpostit în călătoria sa prin Scythia Minor. Mănăstirea așteaptă, mâine, oaspeți de seamă, ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe din România, Bulgaria, Grecia și Ucraina. Aceștia, împreună cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, vor oficia Sfânta Liturghie începând cu ora 9:00, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Totodată, se va sfinți agheasmatarul zidit deasupra izvorului care va primi numele de „Paraclisul Izvorului Sfântului Apostol Andrei”.

Sărbătoarea va continua, vineri, în municipiul Constanța, la Casa de Cultură, unde se va desfășura concertul tradițional de colinde închinat Apostolului Andrei. Pe scenă vor urca, de la ora 17:30, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, Corala „Teodoxa”, Corala „Cuvânt Bun”, Orchestra de muzică populară elenă din Mitilini (Grecia), Grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”, Corul „Gherontie Nicolau” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța și Corul Seminarului Teologic „Dionisie Exiguul”. Intrarea este liberă.

Ocrotitorul Episcopiei Europei de Nord

Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. La biserica de zid din incinta Centrului eparhial din Stockholm, sărbătoarea începe încă din această seară, cu Taina Sfântului Maslu și slujba Privegherii. Mâine, Preasfințitul Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși slujba Ceasurilor, Acatistele Sfântului Apostol Andrei și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și Sfânta Liturghie. De asemenea, vor fi scoase spre închinare părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, aflate în patrimoniul sacru al paraclisului episcopal. După slujbă, va fi lansat al patrulea număr al revistei „Candela Nordului”, publicația oficială a Episcopiei Europei de Nord.

Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei este prilej de mare sărbătoare și pentru enoriașii Parohiei „Sfântul Andrei” – Parva din Protoieria I Capitală. Istoria acestui lăcaș a început încă din 1998, când adormitul întru fericire patriarh Teoctist a dat binecuvântare preotului Nicolae Popescu, transferat de la Alba Iulia, pentru construirea unei noi biserici, pe Aleea Parva din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Construcția s-a desfășurat între anii 2001 și 2008 după modelul Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol.

Astăzi își serbează ocrotitorul și Mănăstirea „Sfântul Andrei” – Crăsani, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Potrivit tradiției locale, Sfântul Apostol Andrei ar fi trecut prin acest loc în cadrul călătoriei sale misionare pe teritoriul țării noastre, motiv pentru care mănăstirea l-a ales ca patron spiritual.

De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei își va serba hramul biserica închinată Apostolului românilor din capitala Moldovei, Iași. Lăcașul a fost ridicat în anul 1794, fiind printre primele biserici care au ca ocrotitor pe acest sfânt. În sărbătoare se va afla vineri și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din localitatea Tărtășești, județul Dâmbovița. În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei își vor prăznui hramul două lăcașuri de cult: Biserica „Sfântul Andrei” din cartierul Micro 14 din Buzău, singura din oraș cu acest hram, precum și Biserica „Sfântul Andrei” de pe Strada Brăilei din municipiul Focșani. În sărbătoare se va mai afla, vineri, Biserica „Sfântul Andrei” din Târgu Jiu, de pe strada 11 iunie, care a fost ridicată în anul 1795 de protopopul Andrei Schevofilax și a fost împodobită cu pictură în 1812, dar și biserica monument istoric din localitatea Fundeni, județul Călărași, ridicată de logofătul Radu Dudescu, în 1732.

Comentarii Facebook


Știri recente