Românii din inima Ardealului se roagă într-o nouă Catedrală

Un sobor de 16 arhierei condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit noua Catedrală din Blaj, sărbătoarea la care mii de credincioși dornici să-și vadă împlinit visul au avut posibilitatea să se închine în altarul sfințit, informează „Ziarul Lumina”. Lucrările la Catedrala din Blaj au început în 1991, iar în cei aproape 20 de ani de trudă, credincioșii au contribuit semnificativ la zidirea noii bijuterii a cetății din inima Ardealului.

În cetatea Blajului, unde odinioară românii din Transilvania au dat pentru prima oară glas conștiinței naționale a întregului popor, mii de oameni s-au adunat în jurul noii Catedrale ortodoxe pentru a participa la un alt eveniment istoric, care va marca pe veșnicie destinul credincioșilor de aici. Noua Catedrală ortodoxă din Blaj, cunoscută ca Biserica ‘Sf. Maria’, a fost târnosită ieri, 5 septembrie, în Duminica a XV-a după Rusalii, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. În mulțimile de oameni adunate la Blaj, amintindu-ne de renumitele adunări ale românilor în orașul ardelean pentru a-și manifesta dorința de libertate, au fost prezente și autorități locale, județene și centrale, amintind aici pe ministrul secretar de stat pentru culte, Adrian Lemeni, secretarul de stat din Ministerul Culturii Vasile Timiș, prefectul județului Alba, Ștefan Bardan, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, senatorii Nicolae Dobra și Alexandru Pereș, deputații Clement Negruțiu și Corneliu Olar. De asemenea, printre invitați s-au numărat și reprezentanții celorlalte culte religioase din Blaj, între care și PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a poposit de sâmbătă-seara în Ardeal, la Alba Iulia, unde în fața Catedralei din vechea cetate românească a fost primit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, de autoritățile județene amintite mai sus și de primarul orașului Alba Iulia, Mircea Hava, alături de alte autorități locale.

Între sutele de credincioși adunate în fața Catedralei Reîntregirii, s-au aflat grupuri de tineri îmbrăcați în costume populare, care l-au întâmpinat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române cu pâine și sare. Garda Cetății Alba ‘Carolina’ i-a prezentat onorul distinsului oaspete, după care soborul de arhierei și preoți a mers în lăcașul de cult, unde s-a oficiat o slujbă de Te Deum.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a mulțumit ierarhului și credincioșilor pentru primire, evidențiind realizările Arhiepiscopiei Alba Iuliei în plan social-filantropic: „Recunoaștem, apreciem, prețuim și dăm ca model activitatea dinamică a acestei Arhiepiscopii în care spiritualitatea exprimată într-un număr mare de Mănăstiri care au reînviat sau care au fost începute, organizate aici și prin dinamica parohiilor spiritualitatea aceasta liturgică și filocalică se îmbină cu lucrarea social-filantropică. Arhiepiscopia Alba Iuliei este arhiepiscopia care are cele mai multe așezăminte social-filantropice”, informează TRINITAS TV.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei, i-a mulțumit la rândul său Patriarhului României pentru vizită: „Ne rămâne ca un deziderat de aur îndemnul Preafericirii Voastre din lucrarea ‘Teologie și Spiritualitate’. Citez: ‘Teologia și Spiritualitatea creștină au astăzi ca sarcină principală să ajute persoana umană să descopere aspectul doxologic al creațiunii sale, sensul sfânt al vieții și al păcii, dimensiunea religioasă a cunoașterii, locul necesar al sărbătorii în societățile absente de spiritualitate și pline de activism și consumism’. Însuflețiți de acest dor sfânt și copleșiți de solemnitatea momentului vă zicem Preafericirea Voastră ‘Bine ați venit’ la Alba Iulia”.

Ani de trudă la Alba Iulia

În cuvântul de bun venit, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a evocat marile personalități și evenimente care au marcat istoria anticei cetăți Apulum, fostul Bălgrad și actuala Alba Iulia, și a amintit de episcopul Ierotei din secolul al X-lea, de Mihai Viteazul la 1600, de Mitropoliții Sfinți Ilie Iorest și Sava Brancovici, de Mitropolitul Simion Ștefan, pentru care s-a deschis deja dosarul de canonizare, Marea Unire de la 1 decembrie 1918, încoronarea regilor Ferdinand și Maria din 1922 și reîntregirea Bisericii Ortodoxe de la 21 octombrie 1948. În continuare, ierarhul a prezentat succint activitățile din ultimii ani ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, unde s-au construit peste 200 de biserici, s-au deschis un seminar teologic și o facultate de teologie, s-a înființat postul de radio ‘Reîntregirea’ și s-a realizat un sistem de ajutorare socială.

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru primirea călduroasă și a evidențiat importanța construirii lăcașurilor de cult. ‘În primul rând, apreciem legătura pe care fiecare eparhie o face între Liturghie și filantropie, între bisericile zidite și activitățile sociale. Gândirea pragmatică, aproape atee, a multor contemporani nu poate să aprecieze importanța unei biserici. ‘Avem prea multe biserici’, spun unii. Sunt prea puține, deoarece într-un sat unde nu era biserică s-a zidit în sfârșit o biserică, după 300 de ani sau mai mult. Mai ales în Moldova am găsit peste 150 de sate fără biserică. În satele respective, între timp, sau înainte de a fi biserica, deja au apărut trei sau patru cârciumi. Și atunci, pentru unitatea noastră spirituală, pentru umanizarea noastră, ce ajută mai mult, Biserica sau cârciumele? Biserica ajută. Nu se câștigă mult cu Biserica, dar se câștigă mântuirea sufletului, care este mai importantă decât orice valoare din lumea aceasta’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sobor ales de ierarhi și preoți

Ziua de mare sărbătoare de la Blaj a început cu slujba de sfințire a noii Catedrale, cu întreaga rânduială a înconjurării bisericii, urmată de zidirea Sfântului Altar, în care au fost așezate hrisovul și fragmente din moaștele Sfinților Români de la Niculițel, oferite de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii. Catedrala a primit hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Andrei, Apostolul românilor’. Din soborul de arhierei care l-a înconjurat pe Patriarhul României au făcut parte Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

‘Când iubim pe Dumnezeu suntem cu adevărat liberi’

Slujba de târnosire a Catedralei a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă în fața bisericii, unde miile de credincioși din împrejurimi, însoțiți de preoții parohi, s-au rugat alături de soborul de arhierei și preoți. Răspunsurile la strană au fost date de corul ‘Reîntregirea’ dirijat de arhidiaconul Nicolae Topârceanu, directorul Seminarului Teologic din Alba Iulia, și format din elevi ai acestei instituții, studenți la Facultatea de Teologie Ortodoxă din același oraș, dar și preoți din Arhiepiscopia Alba Iulia.

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța poruncii de a iubi pe Dumnezeu din toată ființa noastră și pe aproapele ca pe propria persoană. ‘Mântuitorul Iisus Hristos a formulat în mod diferit cele două porunci ale iubirii. Prima poruncă, referitoare la iubirea față de Dumnezeu, sună așa: ‘Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău’, adică să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată afecțiunea ta, cu toată voința ta, cu toată gândirea ta, iar pe aproapele ‘ca pe tine însuți’. De ce a formulat în mod diferit prima poruncă de cea de-a doua? De ce a zis că trebuie să iubim pe Dumnezeu cu toată inima noastră, cu tot sufletul nostru și cu tot cugetul nostru? Dacă inima noastră nu-L iubește cu toată tăria ei, cu toată puterea ei, cu toată energia ei pe Dumnezeu, puterea inimii sau energia inimii care nu-L iubește pe Dumnezeu nu se sfințește și inima poate deveni pătimașă. Dacă sufletul omului nu iubește pe Dumnezeu cu toată voința lui, o parte a voinței noastre poate să devină voință spre săvârșirea faptelor rele, și nu voință spre împlinirea voii lui Dumnezeu. Și dacă cugetul nostru sau mintea noastră nu iubește pe Dumnezeu, partea din cugetul sau gândirea noastră, care nu iubește pe Dumnezeu, puterea sau energia din cugetul nostru care nu-L iubește pe Dumnezeu, poate deveni gând necurat, sau gând rău sau minte rătăcită. Mântuitorul ne îndeamnă să-L iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră și pentru că ceea ce iubim ca supremă valoare, ca ultimă realitate, acela este pragul libertății și creșterii noastre duhovnicești. Dacă iubim pe altcineva decât pe Dumnezeu, dacă iubim persoane trecătoare sau lucruri limitate și trecătoare, libertatea noastră se oprește la nivelul realității pe care o iubim ca pe ultima și suprema valoare. Când iubim pe Dumnezeu suntem cu adevărat liberi, pentru că El este nesfârșit, infinit și etern, veșnic, netrecător’, a spus Patriarhul Daniel.

În continuarea cuvântului de învățătură, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat noutatea pe care a adus-o Hristos Legii iubirii față de aproapele. ‘Mântuitorul Iisus Hristos, spre sfârșitul activității Sale mântuitoare pe pământ, n-a mai folosit formularea ‘să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți’, ci a spus ucenicilor Săi: ‘Poruncă nouă dau vouă să vă iubiți unii pe alții așa cum Eu v-am iubit pe voi’. Mântuitorul dă o măsură nouă iubirii față de aproapele, și anume să-l iubim pe fiecare om așa cum îl iubește El. Aceasta nu putem realiza decât dacă cerem ajutorul lui Hristos, dacă prin rugăciune multă, iubirea lui Hristos se află în inima noastră, în sufletul și cugetul nostru’, a continuat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cuvântul de învățătură s-a încheiat cu îndemnul Preafericirii Sale adresat credincioșilor prezenți de a păstra rugăciunea ca mijloc de a dobândi iubirea lui Dumnezeu și cea din partea aproapelui, în vremuri grele, în care societatea dezbină familii și prietenii.

„Această Biserică ne reprezintă pe noi ca membre ale Trupului tainic al lui Hristos. Ea se află zidită în formă de Cruce fiindcă noi ne-am botezat în Hristos Cel răstignit și înviat. Și am fost mirunși în semnul Sfintei Cruci și purtăm Sfânta Cruce cu lănțișorul de la gât și încă de la Botez ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci. Deci, și comunitatea când vine la Biserică postind și împărtășindu-se cu Trupul lui Hristos Cel răstignit și înviat devine cruciformă, stavroforă. Și de aceea Biserica aceasta ne reprezintă pe noi. Și aceasta are un nume, numele ocrotitorului, Maica Domnului și Sfântul Apostol Andrei”, a mai spus Patriarhul României.

Moment istoric la Blaj

În cuvântarea sa, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Andrei a amintit că în urmă cu 74 de ani, pe 21 septembrie 1936, mitropolitul Nicolae Bălan sfințea minunata biserică bizantină din centrul Blajului. ‘Se împlineau atunci 75 de ani de la întemeierea ASTREI. Iată că astăzi, 5 septembrie 2010, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sfințește această măreață biserică, ‘catedrala’ ortodoxă a Blajului, înconjurat de un frumos sobor de ierarhi și preoți, în prezența a mii de credincioși. Biserica ‘din Centru’ corespundea numărului de credincioși ortodocși de atunci, în timp ce astăzi alta este structura confesională a Blajului. Conform recensământului din 2002, în municipiul Blaj sunt 13.554 de locuitori, din care 9.740 ortodocși, adică aproape 75%, procent apropiat de cel al întregului județ Alba, care este de 86%. Au plecat și din Blaj mulți oameni la lucru, în străinătate, dar, obiectiv analizând nevoile spirituale ale localității, celelalte patru biserici ortodoxe ce funcționează, plus una în construcție, în cartierul Berc, erau insuficiente. Așa se face că l-am însărcinat pe părintele Vasile Benchea, sprijinit de Arhiepiscopia ortodoxă Alba Iulia, de Secretariatul de Stat pentru Culte, de Consiliul Județean Alba, de Primăria municipiului Blaj și de alți oameni iubitori de Dumnezeu, să ridice această minunată ctitorie, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului”, a spus Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Andrei.

Hramul Adormirii Maicii Domnului a fost ales inspirat, a subliniat ierarhul în continuarea cuvântului. ‘Fecioara este prima făptură a genului uman care a atins deja, prin totala transfigurare a ființei sale, scopul rezervat oricărei creaturi. Ea a depășit deja granița timpului și a veșniciei și se află încă de acum în Împărăția a cărei instaurare este așteptată de Biserică, odată cu a Doua Venire a lui Hristos’. În acea Împărăție dorim să ne ducă și pe noi Mântuitorul Hristos, prin rugăciunile Maicii Sale’, a mai spus Arhiepiscopul Andrei.

Cetățean de onoare al Blajului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Crucea patriarhală părintelui paroh Vasile Benchea și Ordinul ‘Sf. Împărați Constantin și Elena’ primarului de la Blaj și președintelui Consiliului Județean Alba. Primarul Gheorghe Valentin Rotar a oferit PF Patriarh Daniel titlul de cetățean de onoare al municipiului Blaj și un tablou ce-l înfățișează pe mitropolitul Andrei Șaguna, care la 15 mai 1848 a prezidat Marea Adunare Națională de la Blaj.

Patriarhul României a mulțumit pentru distincția oferită: „Mesajul nostru pentru municipiul Blaj este acesta și anume să învățăm ceea ce este lumină din istorie, să înmulțim lumina prin cuvânt și faptă bună și să o transmitem mai departe. Apreciem ceea ce a spus domnul primar și îi mulțumim pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Blaj și anume conviețuirea pașnică și dorința de cooperare între diferite confesiuni, dar și de dorința de cooperare între cler și credincioșii mireni pentru binele comun”.

Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei a înmânat Patriarhului Bisericii noastre și celorlalți ierarhi prezenți la Blaj câte o icoană pictată pe lemn cu Maica Domnului cu pruncul în brațe, iar credincioșii au primit câte o ilustrată cu icoana Adormirii Maicii Domnului, imagine preluată din pictura noii biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…