Romania pe primul loc in Europa la avorturi

Dupa cum ne informeaza www.catholica.ro.’Evenimentul zilei’ a publicat astazi un lung interviu semnat de Lica Manolache si Emilian Isaila despre trista problema a avorturilor. Sute de mii de romance se inghesuie pe holurile spitalelor, hotarate sa renunte la sarcina. Exista femei care fac de-a lungul vietii si 40 de avorturi, insa o mare parte isi pierd fertilitatea chiar de la prima interventie. Numarul avorturilor si mortalitatea cauzata de intreruperile de sarcina plaseaza Romania pe primul loc in Europa. Natalitatea este ingrijoratoare, iar 75% din tineri nu vor sa aiba copii, aflam din articol.

Populatia Romaniei a scazut cu 1.400.000 din 1990 pana in 2002. La ora noua dimineata, holul Spitalului Giulesti din Bucuresti este neincapator. Zeci de femei asteapta sa fie programate pentru o interventie chirurgicala prin care sa le fie intrerupta sarcina nedorita. Totul se face in mare graba. Discutiile dintre doctori si paciente au loc in anticamerele ocupate de alti bolnavi si asistente. Chiar daca este o problema intima, discretia nu isi gaseste locul decat pe masa de operatie. In aceste conditii, zeci de mii de romance vin sa faca o intrerupere de sarcina. Cele care au o situatie financiara buna platesc intre 1.300.000 si 3.000.000 de lei pentru a efectua avortul in conditiile decente, oferite de clinicile particulare.

In articol mai citim: Datele oficiale de la Institutului National pentru Statistica arata ca in anul 1990 s-au efectuat 992.265 de avorturi. In urma unei cercetari numite ‘Studiu asupra sanatatii reproducerii in Romania’, realizata de Asociatia ‘Primul pas’din Iasi, au fost relevate date ingrijoratoare. In primii ani dupa revolutie, avortul era cea mai utilizata metoda contraceptiva. Intr-un an erau intrerupte doua treimi din sarcini. Media avorturilor in Romania este de trei-patru de femeie, in timp ce in Europa Occidentala, media scade sub un avort. Tara noastra este cunoscuta in Europa si din cauza numarului mare de decese cauzate de intreruperea de sarcina. Acestea reprezinta jumatate din numarul total al deceselor materne. Rata mortalitatii prin avort este de cinci ori mai mare comparativ cu statele europene.

Acelasi studiu arata ca in Iasi se realizeaza 60 de intreruperi de sarcina zilnic. Situatia nu este singulara. Conform Institutului National de Statistica, 20.000 de fete de 15 ani au apelat la avort in anul 2002. In orasul Fagaras s-au nascut 14 copii ale caror mame erau eleve de scoala generala. Alte 23 au decis sa faca avort anul trecut. De asemenea, 190 de eleve de liceu au solicitat intreruperea sarcinii. Avortul este o crima.

Comentarii Facebook


Știri recente