România înveșmântată în lumină

Mii de creștini s-au adunat, ca și în ceilalți ani, în bisericile de pe întreg teritoriul țării să aducă laudă și cinstire Mântuitorului nostru Hristos cu ocazia ‘Sărbătorii Sărbătorilor’, Paștile. Și anul acesta, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, majoritatea bisericilor din țară au primit Lumina de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Cu credință în suflete și lumânări în mâini, oamenii au venit să primească Lumina Învierii și să ducă pacea sfântă a Învierii în inimile și casele lor.

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie în noaptea de Înviere și Vecernia din prima zi de Paști la Catedrala mitropolitană din Iași, în prezența unui număr mare de credincioși veniți să cinstească cea mai mare sărbătoare a creștinătății și să primească Lumina de la Ierusalim. În a doua zi de Paști, Înalt Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din Botoșani, unde a primit titlul de ‘Cetățean de onoare al municipiului’ și a vernisat expoziția de icoane ‘Hristos a Înviat!’, găzduită de Galeriile de artă ‘Ștefan Luchian’, unde au fost expuse lucrări executate pe sticlă și lemn de elevii de la mai multe licee din municipiu. Marți, 26 aprilie, în a treia zi de Paști, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit la Biserica Precista 1 din Piatra Neamț.

În noaptea Învierii, sibienii au primit Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim la Catedrala mitropolitană din oraș și au participat la slujba de Înviere și Sfânta Liturghie, oficiate de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și un sobor de preoți și diaconi. Slujba Vecerniei din Duminica Paștilor, cunoscută ca a doua Înviere, a fost urmată de tradiționalul Marș al Învierii, la care au luat parte toții preoții din Sibiu și credincioși din parohiile orașului. În a doua zi de Paști, IPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Brașov.

Mii de credincioși au venit la miezul nopții la Catedrala mitropolitană din Sibiu să ia parte la slujbele religioase închinate Învierii Domnului, minunea cea mare a creștinătății vestită de două milenii în lumea întreagă prin preoți și credincioși. Într-o atmosferă duhovnicească deosebită, credincioșii au primit Sfânta Lumină, au cântat ‘Hristos a Înviat’ alături de preoți și au dus în casele lor bucuria duhovnicească unică simțită la această mare sărbătoare.

Slujba Învierii a fost oficiată pe o scenă amenajată în fața catedralei și a fost precedată de procesiunea în jurul lăcașului de cult, ca un simbol actual și dinamic al vestirii Învierii lui Hristos. Soborul de preoți slujitori la catedrala din Sibiu a fost întregit de profesori de la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din cetatea transilvană, sporind astfel solemnitatea slujbei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Timotei Popovici’ al Catedralei mitropolitane, iar impresionantul sobor de preoți și diaconi a cântat din Sfântul Altar, la momentele rânduite de la Canonul Învierii, imne specifice perioadei pascale. La slujba de Înviere și la Sfânta Liturghie au fost prezente și autorități locale, reprezentanți ai Guvernului României, amintind aici pe prefectul județului Sibiu, Horațiu Răcuciu.

Scrisoarea pastorală

Noaptea de Înviere din acest an a reprezentat un moment deosebit pentru teologul Andrei Afloroaie, care a fost hirotonit diacon în cadrul Sfintei Liturghii. Mulți credincioși care au participat la Sfânta Liturghie din noaptea Învierii s-au împărtășit la momentul potrivit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a citit scrisoarea pastorală adresată de Paști clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Sibiului, prin care ierarhul a meditat asupra înțelesurilor duhovnicești ale Învierii Domnului, a subliniat măreția sărbătorii și roadele revărsate asupra întregii omeniri și a transmis tuturor mesajele de felicitare la acest praznic unic în viața creștinilor.

IPS Laurențiu a sfințit, apoi, pâinea și vinul aduse la biserică și cunoscute credincioșilor sub denumirea de ‘paști’. Credincioșii care au rămas în biserică până la final au avut posibilitatea să primească și să guste aceste ofrande.

Arătările după Înviere

Praznicul Învierii Domnului a continuat la Catedrala mitropolitană din Sibiu cu slujba Vecerniei, ‘a doua Înviere’, la care au participat toți preoții de la bisericile din oraș, iar catedrala a fost plină de credincioșii veniți cu lumânări în mână, cu icoana Învierii și cu praporii parohiilor sibiene. Evanghelia de la această slujbă a fost citită în 12 limbi. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-a aflat și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Laurențiu s-a adresat tuturor celor prezenți și a mulțumit preoților și credincioșilor care au răspuns invitației de a se alătura soborului rugător, a desprins câteva învățături din Evanghelia citită și s-a referit la arătările Mântuitorului după Înviere.

‘Evanghelia care s-a citit în 12 limbi exprimă faptul că nu există popor, că nu există națiune și limbă sacră, ci toți sunt cuprinși în firea omenească a Mântuitorului Iisus Hristos, răstignită pe Cruce, moartă, înviată și transfigurată. În această săptămână, Mântuitorul se arată întâi ucenicilor fără Toma și la încheierea săptămânii va veni și Toma și va confirma și de atunci până la sfârșitul veacurilor toată firea umană va confirma și va zice ‘Domnul meu și Dumnezeul Meu’. Astăzi, Mântuitorul Hristos a pus temelie slujirii speciale, slujirii arhierești și preoțești, când a suflat asupra ucenicilor și le-a zis: ‘Luați duh Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, iertate vor fi și cărora le veți ține, ținute vor fi!’ Aceasta este o slujire universală, deplină, atotcuprinzătoare pentru că Hristos din Cer este prezent în toate lucrările pe care le săvârșește Biserica prin preoțime’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Marșul Învierii

Duminica Învierii s-a încheiat, la Sibiu, cu Marșul Învierii, care s-a desfășurat pe strada Mitropoliei, Piața Mare, bulevardul Nicolae Bălcescu, Parcul Astra și Catedrala mitropolitană. Imnele Învierii au răsunat în centrul istoric al Sibiului, iar icoana Învierii, toaca, însemnele Mitropoliei Ardealului au dat de veste tuturor că Hristos a înviat pentru noi toți. În fața catedralei, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit tuturor participanților, a vorbit despre roadele Învierii și a anunțat evenimentul de căpătâi din acest pentru întregul Ardeal, și anume canonizarea mitropolitului Andrei Șaguna.

‘Prin învierea Sa, Hristos a temeinicit învierea cea de obște, redând omenirii viața veșnică. Am serbat astăzi Paștile, trecerea spre veșnicie, începutul Împărăției lui Dumnezeu. Ziua de astăzi este o țintă finală a călătoriei noastre. Trebuie să ne considerăm călători în această lume împreună cu Hristos’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Bucuria izvorâtă din praznicul Învierii Domnului a fost sporită în acest an la Parohiile Blumăna I și IX din Brașov de sărbătoarea hramului bisericii parohiale. Sărbătoarea Sf. Gheorghe, mutată în Lunea Paștilor, i-a adunat pe credincioși în număr mare la biserica parohială, amenajată la ultimul etaj al unei clădiri. Soborul de preoți și diaconi care l-a înconjurat pe IPS Laurențiu la Sfânta Liturghie a fost format din cei doi parohi, pr. Cătălin Teulea și pr. Stelian Raicu, preoți brașoveni și de la parohiile învecinate, amintind aici pe protopopul de Brașov, pr. Gheorghe Benga, pr. prof. dr. Ovidiu Moceanu, dar și alți invitați, precum starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs.

Răspunsurile la strană au fost date de corul parohial, iar diaconul Andrei Afloarei a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Alma, Protopopiatul Mediaș. De asemenea, teologul Radu Damian a fost hirotonit diacon.

Mărturiile Învierii

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, IPS Laurențiu a vorbit credincioșilor despre minunea Învierii Domnului, însemnătatea ei pentru omenire, primele arătări ale Mântuitorului după Înviere și a binecuvântat credincioșii brașoveni aflați în sărbătoare.

‘În Săptămâna Luminată ne îndreptăm atenția spre autenticitatea evenimentului Învierii lui Hristos. Dacă în ziua Învierii ne-am împărtășit de darul cel mare al bucuriei Învierii, al triumfului, al biruinței, de acum începem să vedem concret mărturiile realității acestei lucrări. Mântuitorul Înviat S-a arătat mai întâi ucenicilor Săi și binecuvântându-i i-a încredințat de slujirea preoției. Toată activitatea noastră spirituală, liturgică, pe care o săvârșim ca ierarhi, preoți sau diaconi se concentrează spre tămăduirea spirituală și trupească a noastră și a credincioșilor noștri, prin Sfintele Taine, în care lucrează harul Duhului Sfânt. Îl vom vedea primit la Cincizecime, când se întemeiază Biserica și Duhul Sfânt lucrător în Biserică, alături de prezența reală a lui Hristos. Se continuă acum descoperirea, identificarea lui Hristos mort și înviat. Ucenicii s-au bucurat de prezența Învățătorului lor. S-au spăimântat pentru că El a intrat prin ușile încuiate și i-au spus lui Toma: ‘Am văzut pe Domnul’. Acesta a răspuns: ‘Dacă nu voi pune degetul meu în coasta Lui și nu voi vedea semnele cuielor în palmele Lui, nu voi crede’. Iată că noi suntem într-o perioadă de o săptămână în care descoperirea lui Hristos mort și Înviat se face treptat, încununând-o cu apariția Lui în fața ucenicilor, după opt zile, când era și Toma de față’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Biserica, încercată de vitregiile istoriei

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii, binefăcătorii și enoriașii bisericii trecuți la Domnul, printre care și unul dintre foștii parohi, regretatul părinte Gheorghe Grindu. Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Brașov a fost amenajată inițial ca o capelă, încă din 1934, până ce credincioșii ar fi construit o biserică. Al Doilea Război Mondial nu a permis acest lucru și, mai târziu, regimul comunist a confiscat terenul destinat zidirii și materialele de construcție. În 1969 s-a cumpărat etajul clădirii în care se află actuala biserică, în schimbul a două case și a unei sume de bani. În 1980 a ajus paroh părintele Gheorghe Grindu, care a transformat spațiul inițial într-un adevărat lăcaș de cult. În prezent, cei doi parohi desfășoară o serie de activități sociale, administrative și misionare care întregesc lucrarea pastoral-liturgică.

Slujba Învierii în limbaj mimico-gestual, la Târgu Mureș

Mii de credincioși clujeni au luat Sfânta Lumină de la noul lor Mitropolit, Înalt Preasfințitul Andrei, care a slujit la Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cluj-Napoca. Singura parohie din municipiul Cluj-Napoca cu hramul ‘Învierea Domnului’ a fost zilele acestea în sărbătoare. În biserica acestei parohii, din cartierul Zorilor, slujba Învierii a fost oficiată la miezul nopții de Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care le-a adresat credincioșilor cuvinte duhovnicești cu ocazia celei mai mari sărbători a creștinătății. A doua zi, luni, 25 aprilie, Înalt Preasfințitul Andrei a fost prezent la Biserica ‘Învierea Domnului’ din Târgu Mureș, care și-a sărbătorit hramul. Ca la fiecare slujbă care se oficiază în Biserica ‘Învierea Domnului’ din Târgu Mureș, Sfânta Liturghie a fost tradusă și în limbaj mimico-gestual pentru membrii comunității cu deficiențe de auz.

Credincioșii din Craiova au participat în noaptea Învierii la slujba oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, în Catedrala mitropolitană. ‘Vă aducem aminte că fără iubire, iertare și milostenie, Paștele nu este pace, nici bucuria nu este bucurie, nici Învierea nu lovește în inimile noastre’, a subliniat Înalt Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

Piața Operei din Timișoara, acolo unde străjuiește Catedrala mitropolitană a Banatului, a fost și ea plină de credincioși, care s-au adunat cu mic, cu mare să primească Lumina Învierii de la Preasfințitul Paisie, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului, la Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara, programul liturgic închinat Slăvitului Praznic al Învierii Domnului a debutat sâmbătă, de la ora 23:30, cu Slujba Învierii săvârșită de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Mii de timișoreni au participat în noaptea Sfintelor Paști la slujba oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei mitropolitane.

Impunătoarea catedrală a fost neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor venită să cinstească marele praznic al creștinătății, iar începând de pe esplanada lăcașului de cult până în fața Operei Române, întreg centrul orașului strălucea în lumina caldă a lumânărilor.

În acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din țară, printre care și Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Aradului, s-au împărtășit de Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

PS Paisie a oferit clerului și credincioșilor prezenți Sfânta Lumină în cadrul tradiționalei procesiuni din noaptea Învierii, săvârșită în jurul Catedralei mitropolitane.

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, PS Părinte a sfințit ‘Paștile’, pâinea și vinul, din care credincioșii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârșită la Catedrala timișoreană, duminică, în prima zi a Sfintelor Paști, începând cu ora 9:30, de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

În cadrul acesteia, pr. Valentin Boancheș, consilier economic al Arhiepiscopiei Timișoarei, a dat citire pastoralei la Învierea Domnului, a Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, adresată preoților, credincioșilor, monahilor și monahiilor din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.

Programul liturgic al Duminicii Învierii a continuat cu slujba Vecerniei , ‘a celei de-a doua Învieri’, săvârșită de Preasfințitul Paisie Lugojanul, și s-a încheiat cu recitalul de cântări religioase închinate marelui praznic, susținut de corala Catedralei mitropolitane, sub conducerea părintelui Dan Dragomir.

Peste 12.000 de credincioși la catedrala din Galați

La malul Mării Negre, după tradiția ce s-a împământenit de câțiva ani, constănțenii au venit pe plaja din Constanța ca să primească Sfânta Lumină din mâinile ierarhului lor, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La Catedrala arhiepiscopală din Galați, slujba Învierii a fost săvârșită de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul catedralei. La chemarea ‘Veniți de luați lumină!’ au răspuns peste 12.000 de credincioși dornici să primească Sfânta Lumină de la Ierusalim. În cuvântul său, chiriarhul Dunării de Jos a arătat semnificația duhovnicească a aducerii în Patriarhia Română a Sfintei Lumini care se împărtășește în chip minunat în Sâmbăta Mare, la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim.

Cântări pascale din glasurile grupului de copii ‘Mireasma Zorilor’

Credincioșii care au participat în noaptea de Înviere la slujba de la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Roman au primit fiecare o lumânare și un ou roșu. Oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba sărbătorii Luminii a adunat și aici câteva sute de creștini, veniți și pentru bucuria de a lua lumină adusă de la Sfântul Mormânt. Luni, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a slujit la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din Moinești, iar în a treia zi de Paști a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ițcani din Protopopiatul Bacău. În Râmnicu Vâlcea, slujba de Înviere a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi ai Catedralei arhiepiscopale ‘Sfântul Nicolae’, pe un podium amenajat în aer liber, răspunsurile la strană fiind date de Corala ‘Sfântul Antim Ivireanul’. În ziua Învierii Domnului, după slujba Vecerniei speciale, grupul de copii ‘Mireasma Zorilor’, condus de studenta Elena Cuculici din Parohia Nemoiu, comuna Amărăști, Protopopiatul Drăgășani, a susținut un frumos program de cântări religioase dedicate Învierii Domnului.

Sărbătoarea Învierii Domnului la Oradea

Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din anul Domnului 2011 a găsit Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ din Oradea înveșmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului somptuosului lăcaș de închinare, noua Catedrală episcopală a Eparhiei Oradiei. Credincioșii bihoreni s-au bucurat de Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim.

Un moment de mare binecuvântare pentru clerul și credincioșii catedralei, dar și pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezența Luminii Sfinte de la Ierusalim în noaptea Învierii. Cu binecuvântarea PS Sofronie, o delegație de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a adus Lumina de la Ierusalim la Oradea, prin bunăvoința Înalt Preasfințitului Timotei al Aradului, din Sfânta Lumină sosită la Arad pe calea aerului de la București. Seara, Sfânta Lumină a ajuns la Oradea, la noua Catedrală episcopală, de unde a fost împărțită în întreaga eparhie, iar cei 2.000 de credincioși prezenți au primit, la îndemnul ‘Veniți de luați lumină’ rostit de ierarh, Lumina Sfântă.

Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Sofronie, la sfârșitul lunii martie a acestui an, lucrările de placare a fațadei catedralei cu marmură și piatră de Podeni au fost terminate, schelele fiind îndepărtate, iar icoana în mozaic cu scena Învierii Domnului, copie după originalul de la Mănăstirea ‘Nea Moni’ din Grecia, putând fi admirată.

Firea umană ridicată în slava Tatălui

În Duminica Învierii, Preasfințitul Sofronie a săvârșit, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi Sfânta Liturghie pascală în Paraclisul cu hramul ‘Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie’ de la demisolul Catedralei episcopale ‘Învierea Domnului’. Pe Sfânta Masă s-a aflat, ca și în noaptea Învierii, un felinar în care se păstrează Sfânta Lumină de la Ierusalim.

În cadrul slujbei, după citirea textului evanghelic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, prologul Evangheliei ioaneice, Preasfinția Sa a arătat că ‘pericopa evanghelică ce s-a citit în această Duminică, a Învierii Domnului, este un rezumat al întregii teologii dogmatice a Bisericii, cuprinzând înțelesul tainic al mântuirii noastre. În cuvintele ‘Și Cuvântul trup S-a făcut’ stă toată taina Bisericii Ortodoxe. Prin Cuvântul lui Dumnezeu s-a creat lumea, căci nimic din ceea ce s-a făcut nu s-a făcut fără Fiul. Cuvântul cel veșnic, Fiul, Cel Unul Născut, plin de har și de adevăr, este din veci împreună cu Tatăl, în Duhul Sfânt, în comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi. Acum, la Înviere, ni se arată lămurit că El, Fiul lui Dumnezeu, a răscumpărat lumea, a venit în lume ca să ne răscumpere din păcat și din moarte’.

După cum ne informează ‘Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia, cu ocazia marelui praznic al Sfintei Învieri, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit la Paraclisul episcopal ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Drobeta-Turnu Severin. În cadrul slujbei a fost citit mesajul pastoral de Paști pentru clerul, credincioșii, monahii și monahiile din județul Mehedinți.

Câteva mii de credincioși au participat la slujba de Înviere, săvârșită de PS Nicodim, împreună cu un sobor de preoți și diaconi la paraclisul episcopal din Turnu Severin.

În cadrul mesajului pascal, arhiereul mehedințean a evidențiat principalele aspecte din viața și activitatea Mântuitorului Hristos.

Hirotesii și distincții la catedrala din Slobozia

Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit slujba Învierii la Catedrala episcopală ‘Înălțarea Domnului’ din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, unde a oferit credincioșilor prezenți Lumina Sfântă de la Ierusalim. La amiază, cu ocazia săvârșirii Vecerniei, numită și ‘A doua Înviere’, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor cu dreptul de a purta și ‘Crucea Sloboziei’ pe părinții Cristi Gavrilă, consilier administrativ-bisericesc, Cătălin Ciobia, preot la Catedrala episcopală, și Doru Adrian Antoneac, preot la Catedrala episcopală, iar părintelui Alexandru Tănase, inspector eparhial, i-a acordat distincția ‘Crucea Sloboziei’. La Caransebeș, slujba Învierii a fost oficiată pentru prima dată în Catedrala episcopală cu hramul ‘Învierea Domnului’, târnosită anul trecut. Numeroși credincioși au participat la slujba săvârșită de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Slujba Învierii Domnului a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu în Catedrala episcopală ‘Înălțarea Domnului’ din municipiul Zalău, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania.

După ce, prin îndemnul ‘Veniți de luați Lumină!’, a împărțit celor prezenți Sfânta Lumină adusă de la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfinția Sa a coborât în curtea catedralei, unde, înconjurat de o mare de oameni, a săvârșit Utrenia Învierii Domnului. Pentru credincioșii prezenți, catedrala a pus la dispoziție, prin jertfelnicia unei familii de credincioși, nu mai puțin de 10.500 de pahare cu ‘paști’. Dimineața, slujitorii catedralei și credincioșii l-au întâmpinat din nou pe Preasfințitul Părinte Petroniu și a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de Corul ‘Lumină lină’.

Fie că au participat la slujbă în marile catedrale din țară, fie în bisericile de care aparțin, credincioșii au trăit cu toții aceeași bucurie pe care o aduce vestea: ‘Hristos a Înviat!’.

Comentarii Facebook


Știri recente