România este țara ortodoxă cu practica religioasă cea mai crescută din Europa

Într-o analiză realizată de „Grupul românesc pentru studiul valorilor sociale” se arată că, indiferent de anul de referință, Biserica și Armata sunt instituțiile care se bucură de cel mai mare nivel de încredere în rândul populației. Datele pentru 2008 arată că 85% dintre români au încredere mare sau foarte mare în Biserică, în timp ce 76% au încredere mare sau foarte mare în Armată.

De-a lungul vremii, topul încrederii în cele patru instituții ale statului a rămas neschimbat. Președinția se bucură de cea mai mare încredere, urmată de Guvern, de Parlament și de partidele politice.

Uniunea Europeană și NATO se bucură de un nivel ridicat de încredere: 61% dintre români au încredere mare sau foarte mare în UE, iar 57% au încredere în NATO. Este demn de remarcat că UE și NATO urmează Bisericii și Armatei în topul încrederii în instituții. Românii acordă mai multă încredere instituțiilor „apolitice” și extra-statale decât instituțiilor naționale pur politice.

În 2008, aproape jumătate dintre români declară ca merg la biserică cel puțin o dată pe lună. Procentul este unul foarte ridicat dacă ne raportăm la media europeană. Conform datelor culese în 2005 în cadrul studiului World Values Survey, 25% dintre cetățenii statelor europene declarau, în medie, că asistă la serviciile religioase lunar.

În România, practica religioasă a înregistrat o creștere constantă în ultimii 15 ani, procentul celor care merg la biserică lunar crescând de la 30% în 1993 la 48% în 2008. Datele de sondaj relevă un „salt” al practicii religioase în prima parte a tranziției postcomuniste, când ponderea celor care declară că merg la biserică lunar crește cu 16% în decurs de 6 ani. În ultimii 9 ani, practica religioasă înregistrează un platou, ponderea celor care asistă la serviciile religioase lunar fiind constantă.

Spre deosebire însă de studiile anterioare, care indicau o incidență mai crescută a practicii religioase în rândul populației rurale, datele culese în 2008 arată o egalizare a frecventării bisericii în cele două medii rezidențiale. În timp ce, în 1999, 53% dintre rezidenții din mediul rural afirmau că participă la serviciile religioase lunar, în 2008 ponderea acestora se reduce cu 5%. În schimb, orășenii devin mai „bisericoși” în aceeași perioadă, procentul înregistrat în 2008 fiind cu 7% mai ridicat decât cel din 1999.

În 1993, cei socializați în perioada precomunistă erau puțin mai religioși decât cei mai tineri. Aceste diferențe se estompează odată cu trecerea timpului, pe parcursul tranziției postcomuniste atât tinerii, cât și vârstnicii începând să acorde tot mai multă importanță divinității.

Practica religioasă este însă mai diferențiată în funcție de vârstă. În 1993, cei socializați în perioada precomunistă frecventau mult mai des biserica decât cei educați în perioada comunistă. Pe parcursul perioadei postcomuniste însă, ponderea celor care declară că merg la biserică cel puțin o dată pe lună a crescut în toate grupele de vârstă. Creșterea cea mai marcantă este înregistrată însă la generațiile socializate în timpul comunismului. De exemplu, dacă în 1993 30% dintre cei născuți între 1940 și 1949 declarau că frecventează biserica lunar, în 1999 și 2008 ponderea celor care merg la biserică cel puțin o dată pe lună este de aproape 60%, dublându-se practic. Între 1993 și 2008 frecventarea bisericii înregistrează o creștere pentru toate grupele de vârstă, cu excepția celor născuți înainte de 1929, a căror practică se reduce în 2008 din motive legate de pierderea capacităților fizice, simultan cu înaintarea în vârstă.

România este țara ortodoxă cu practica religioasă cea mai crescută din Europa. Celelalte state majoritar ortodoxe înregistrează valori mult sub cea a României, practica religioasă declarată fiind aproape de două ori mai redusă în Serbia și Moldova și cam de trei ori mai scăzută în Bulgaria.

În 2005, statele europene în care frecventarea bisericii este cea mai redusă sunt țările nordice, adică Suedia, Norvegia și Finlanda, alături de Franța și Rusia. În aceste societăți, cam 10% din populație declară că participă la serviciile religioase cel puțin o dată pe lună.

România deține în 2005 prima poziție între țările incluse în cercetarea World Values Survey. Astfel, țara noastră devansează statele catolice Polonia și Italia, binecunoscute pentru fervoarea religioasă deosebită.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente