Romania contribuie prin cultura si traditia sa religioasa la imbogatirea spirituala a Europei

PF Parinte Patriarh Teoctist apreciaza ca Uniunea Europeana se intemeiaza pe unitatea valorilor. In Uniunea Europeana, poporul roman intra nu atat cu valori economice ci, mai ales, cu valoarea credintei, contribuind prin cultura si traditia sa la imbogatirea spirituala a Europei, informeaza un comunicat de presa al Patriarhiei Romane sosit la redactia Radio Trinitas.

I. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane considera extrem de important faptul ca toate cultele din Romania au sustinut si sustin integrarea Romaniei in structurile europene. Numai impreuna, cultele din Romania pot contribui la sprijinirea eforturilor tuturor romanilor spre dreptate sociala si respectarea demnitatii fiecarui om. Spre a exemplifica orientarea si contributia Bisericilor in acest sens, trebuie mentionate intrunirile reprezentantilor cultelor din Romania din 1995 si 2000, si adoptarea Declaratiei comune de sustinere a demersurilor tarii noastre de aderare la Uniunea Europeana, in care se spune, printre altele: ‘Cultele religioase din Romania sunt o componenta majora a societatii romanesti de astazi si aduc o contributie importanta la viata spirituala si sociala a Romaniei, fiind sensibile atat la dificultatile, cat si la progresele acesteia’.

In mesajul final al Conferintei de la Bucuresti in iunie 2000, se mentiona ca organizarea intrunirii este expresia vointei tuturor cultelor din Romania de a participa la innoirea spirituala si moral-sociala a tarii si a fost scoasa in evidenta faptul ca, in realizarea unitatii europene, trebuie sa se acorde importanta maxima si dimensiunii spirituale, culturale si sociale a unitatii europene. Alaturi de toate categoriile de credinciosi reprezentati la aceasta conferinta, conducatorii Bisericilor au subliniat, prin intermediul declaratiei finale, ca acestea doresc sa isi exercite responsabilitatile ce decurg din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Avand o viata religioasa bogata, Romania este pregatita sa contribuie la imbogatirea patrimoniului spiritual si cultural european, reafirmand respectul pentru viata, demnitatea persoanei umane, dreptul la proprietate, valoarea familiei si a solidaritatii umane, acordand o atentie deosebita garantarii libertatii de gandire, constiinta, credinta si religie. Procesul de unificare europeana care vizeaza in mare masura o unificare economica, poate fi deplin in conditiile in care se realizeaza si o imbogatire spirituala europeana. Pastrandu-si identitatea spirituala proprie, modelata in decursul istoriei, alaturi de celelalte tari europene, contributia Romaniei va mari valoarea tezaurului spiritual si cultural european.

II. Exigentele europene ale angajamentului ecumenic al Bisericii Ortodoxe Romane isi au in parte originea in insasi orientarea europeana a societatii romanesti, care se considera pe drept cuvant intru totul europeana. Biserica Ortodoxa Romana a cultivat relatii ecumenice intense la nivel european cu mult inainte de a se pune problema integrarii Romaniei in structurile europene. Biserica Ortodoxa Romana este membra a Conferintei Bisericilor Europene (CEC) inca de la infiintarea acestei organizatii ecumenice europene. Pentru Biserica Ortodoxa Romana, CEC reprezinta platforma ecumenica europeana prin excelenta, atat pentru cooperarea ecumenica dintre toate Bisericile, cat si pentru cooperarea Bisericilor cu institutiile europene de la Bruxelles si Strasbourg.

Din punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane, Ortodoxia nu este legata numai de o parte a Europei, nu imparte continentul in doua si, deci, nu exista granite delimitate confesional intre ea si celelalte Biserici cu care aceasta coexista in mod complementar. Este un stravechi adevar, rostit raspicat de un reprezentant de seama al teologiei si culturii Europei Occidentale, care era originar din Rasarit, si anume Sf. Irineu de Lyon, conform caruia Biserica este raspandita in toata lumea, pana la marginile pamantului.

III. Specificul Ortodoxiei romanesti este acela de a fi de cultura latina si, in acelasi timp, de credinta ortodoxa, ceea ce constituie o legatura speciala a acestei traditii cu Europa. Din acest punct de vedere, Europa are nevoie nu numai de factori economici si politici, ci si de traditia ei crestina, inclusiv de traditia crestina ortodoxa. Romania aduce in Europa istoria ei plina de suferinta, de jertfe si de martiri pentru credinta. Biserica Ortodoxa Romana ofera Europei trairea vie a credintei ortodoxe in comuniune. Nici o institutie europeana sau mondiala nu se poate substitui Bisericilor, a caror lucrare este de permanenta imbunatatire a omului, de desavarsire si chiar de indumnezeire a lui. Acestea sunt obiectivele ecumenismului european, din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru care Europa nu poate avea un viitor durabil fara afirmarea si manifestarea deplina a credintei crestine. Bisericile sunt chemate sa contribuie la construirea noii Europe, lucrare pe care Bisericile nu o pot desfasura cu succes decat numai impreuna.

Comentarii Facebook


Știri recente