România aşteaptă vizita Patriarhului Ecumenic

Mai sunt câteva zile până când Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va reveni în România.

Vizita sa este programată să înceapă în data de 23 noiembrie 2018, cu două zile înainte de sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Cine este Patriarhul Ecumenic Bartolomeu?

Patriarhul Bartolomeu (în lume Dimitrie Archondonis) este Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic.

A fost ales în această demnitate în anul 1991, la vârsta de 51 ani, fiind cel de-al 270 Patriarh Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

S-a născut în anul 1940, în insula Imvros (Gökçeada, pe teritoriul actual al Turciei).

Datorită implicării sale în rezolvarea problemelor de mediu este numit şi Patriarhul Verde.

De ce vine în România?

Motivul principal al vizitei îl constituie sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului construită în Dealul Arsenalului.

Slujba va fi oficiată în data de 25 noiembrie de Sanctitatea Sa împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi mai mulţi ierarhi români.

Desigur, vizita în ţara noastră cuprinde şi alte evenimente desfăşurate pe parcursul celor patru zile pe care le va petrece în România.

De câte ori s-a aflat în România?

După întronizarea ca Patriarh Ecumenic, Sanctitatea Sa a vizitat România, de 9 ori.

Patriarhul Bartolomeu s-a aflat pentru prima oară în România în anul 1993, în perioada 12-18 august.

La doar doi ani după aceea, în 1995, Sanctitatea Sa a participat la festivitățile prilejuite de aniversarea a 110 ani de autocefalie și a 70 de ani de patriarhat ale Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1997 a vizitat România de două ori, în septembrie şi octombrie, apoi a revenit în 1999, 2000, 2004, 2005.

Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul Teoctist în Catedrala Patriarhală – 15 octombrie 2004. Foto credit: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Ultima vizită în România a avut loc  în anul 2010, în perioada 26-29 octombrie.

În acest timp, Patriarhul Ecumenic a oficiat, împreună cu Patriarhul României, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, 27 octombrie, și, de asemenea, a participat la Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 28 octombrie.

Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul Daniel în Catedrala patriarhală – octombrie 2010. Foto credit: Ziarul Lumina

Cum se ajunge la Catedrala Mântuiri Neamului?

Din Piaţa Unirii

Din Piaţa Unirii se poate ajunge pe Dealul Arsenalului cu ajutorul mai multor mijloace de transport în comun, însă cea mai simplă modalitate este cu ajutorul autobuzului 385.

Staţia Bd. I.C. Brătianu se află în proximitatea Magazinului Unirea. De acolo,  cei doritori pot călători cu autobuzul şapte staţii, până la Piaţa Arsenalului. Din staţia autobuzului 385 mai sunt aproximativ 500 metri până la Catedrala Mântuirii Neamului.

De la Gara de Nord

Pentru cei care vin din provincie şi ajung la Gara de Nord, de acolo pot parcurge traseul cu metroul înspre Catedrala Mântuirii Neamului.

Folosind Magistrala 1 (înspre Republica/Pantelimon), pelerinii pot coborî după şase staţii la Izvor, iar de acolo pot călători cu autobuzul 385, până la staţia: Piaţa Arsenalului.

Foto credit: Arhivă Basilica

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente