Rolul Bisericii în ameliorarea stării de criză

Lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române continuă și astăzi, 17 februarie 2012, la Reședința Patriarhală din București. Sfântul Sinod s-a întrunit ieri, 16 februarie 2012, în ședință de lucru, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală din Reședința patriarhală. Evenimentul a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum săvârșite de către Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în prezența Patriarhului României și a ierarhilor din Sfântul Sinod.

După cum informează Ziarul Lumina, în deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit în mod deosebit ierarhilor, clericilor și tuturor credincioșilor care s-au implicat în lucrarea de întrajutorare a credincioșilor din comunitățile care au rămas izolate în urma căderilor abundente de zăpadă din ultimele zile. ‘Această lucrare trebuie continuată deoarece nimic nu este întâmplător. Tot ceea ce vine în viața noastră și în comunitate cere de la noi mai multă responsabilitate și în același timp mai multă întrajutorare frățească. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să lucrăm pentru pacea, unitatea și misiunea Bisericii, întrucât noi suntem doar slujitori, nu suntem stăpâni în Biserică; suntem chemați să slujim și suntem chemați să aducem harul iubirii Preasfintei Treimi la toate nivelurile – eparhial, protopopie, parohie, mănăstire, schit – ca lumea să simtă că Dumnezeul nostru este iubire și această iubire se manifestă prin cei care au Duhul lui Hristos și devin mâinile iubirii lui Hristos pentru semenii lor’, a spus Patriarhul României. Preafericirea Sa a mai arătat că vocația clericilor în contextul social actual este de a aduce speranță acolo unde este deznădejde și bucurie acolo unde este întristare, prin fapte bune de pastorație, de misiune și de zidire sufletească și materială.

Lucrările Sfântului Sinod au continuat pe comisii, după care ierarhii au revenit în plen. Ședința Sfântului Sinod continuă și astăzi. Una dintre temele aflate pe ordinea de zi este contribuția Bisericii la ameliorarea stării de criză, prin intensificarea activităților sociale, ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, în special a familiilor cu mulți copii și cu venituri insuficiente. De asemenea, organizarea unor programe de ajutorare a persoanelor bolnave, în contextul Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor.

Cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române

Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate, și se întrunește anual în cel puțin două ședințe de lucru, în perioadele de primăvară și toamnă, iar în ședințe extraordinare ori de câte ori este nevoie, dar se poate întruni și în ședințe solemne. Sfântul Sinod se compune din Patriarh și toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii eparhioți, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari și arhiereii-vicari în funcțiune și are rolul de a păstra unitatea dogmatică, liturgică și canonică în Biserica Ortodoxă Română, precum și comuniunea cu întreaga Biserică Ortodoxă. Membrii Sinodului examinează orice problemă de ordin dogmatic, liturgic, canonic și pastoral-misionar, pe care o soluționează în conformitate cu învățătura Bisericii Ortodoxe și hotărăște, potrivit Sfintelor Canoane, asupra problemelor bisericești de orice natură. El exprimă, totodată, poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române asupra proiectelor de acte normative ale Statului referitoare la activitatea cultelor, la învățământul teologic și religios, la asistența socială și religioasă, la patrimoniul cultural-național, în special cel bisericesc, precum și în alte domenii de interes bisericesc și social.

Comentarii Facebook


Știri recente