La Iasi, a debutat astazi cea de a 14-a editie a Salonului International de Carte Romaneasca. Cu acest prilej, in calitate de reprezentant al IPS Mitropolit Daniel, al Moldovei si Bucovinei, a luat parte parintele consilier Nicolae Dascalu, care a evidentiat rolul bibliotecilor, mai ales in formarea profesionala a noilor generatii: ‘Intr-o lume in care cultura traieste tot mai intens sub presiunea valorilor economiei de piata si a progresului tehnologic, bibliotecile au rolul de a participa activ la curentele de idei din contemporaneitate si de a pastra si a cultiva ceea ce este cu adevarat valoros si ziditor pentru tinerele generatii. Poate mai mult ca niciodata, in abundenta de tendinte si idei a universului cultural din zilele noastre, se cere sa reflectam la cuvintele Sf. Ap. Pavel care poarta ecouri din cultura antichitatii greco-romane: ‘Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi folosesc’. Suntem alaturi de dumneavoastra in aceste zile cand se implinesc 85 de ani de la infiintarea, la 1 octombrie 1920, a ‘Bibliotecii Municipalitatii’, o institutie ieseana care constituie temelia actualei Biblioteci Judetene ‘Gh. Asachi’. Rememoram cu respect pe ctitorii de cultura si pe fondatorii care au inzestrat biblioteca. De asemenea, gandurile noastre de cinstire se indreapta spre toti ostenitorii acestei institutii care au contribuit, prin munca si priceperea lor, la formarea intelectuala si la educatia multor copii, tineri si adulti din diferite generatii’. La final, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, le-a urat succes atat organizaorilor cat si participantilor la aceasta editie a salonului de carte romaneasca: ‘Acum, la deschiderea celei de-a XIV-a editii a Salonului International de Carte Romaneasca de la Iasi, va trasmitem tuturor, organizatori si participanti, binecuvantarea si salutul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu dorinta noastra de a face, in aceste zile frumoase de toamna, un anotimp al culturii si comuniunii spirituale’.
Patriarhul Daniel: Mântuitorul Hristos arată că grijile prea multe îl paralizează sufleteşte pe om
În Duminica a 3-a după Rusalii, Patriarhul Daniel a vorbit în cuvântul rostit la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală despre grijile vieţii şi prioritatea vieţii creştine. „Mântuitorul Hristos arată că grijile…
Grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni” l-a omagiat pe Sf. Ștefan cel Mare printr-un DVD lansat la Mănăstirea Putna
Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, jud. Suceava, a lansat sâmbătă, la hramul Mănăstirii Putna, al cincilea DVD cu cântece în stil tradițional, realizat…
Preoți și credincioși din Mitropolia Basarabiei s-au rugat la statuia Sf. Ștefan cel Mare din Chișinău
Preoți și credincioși din Mitropolia Basarabiei au organizat sâmbătă un eveniment cultural-religios la statuia Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din Chișinău. Activitatea a fost prilejuită de ziua de sărbătoare a sfântului, la 30 de ani…
La inițiativa preotului din Garnizoana Botoșani, un cor militar dedică un cântec Sfântului Ștefan cel Mare
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare. Înregistrarea a fost făcută profesionist, la fel și filmările, realizate la Garnizoana Botoșani și la…
Sf. Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit la Mănăstirea Putna, la trei decenii de la canonizare
La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de…