Roadele trupești și sufletești ale Maslului

La biserica din incinta Institutului Clinic Fundeni din București a avut loc cea de-a XXII-a conferință a Cercului pastoral-misionar ‘Comunicare și comuniune’ al preoților de spitale din București. Tema întrunirii pastorale a fost dedicată Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. La conferință au participat numeroși credincioși, pacienți și cadre medicale, potrivit Ziarul Lumina.

Biserica cu hramul ‘Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian’ a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși, pacienți și cadre medicale care au luat parte la săvârșirea Sfintei Liturghii, a Tainei Sfântului Maslu și la lucrările conferinței preoților de caritate din București, mai ales că tema dezbătută a fost însemnătatea duhovnicească a Tainei Sfântului Maslu. După Maslul săvârșit de mai mulți preoți, părintele Tudorel Peiu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’, a vorbit despre tăria cu care trebuie să poarte crucea cei încercați de boli, în special de cancer, boală care seceră foarte mulți oameni, însă numai după voia lui Dumnezeu. ‘Viața noastră trebuie să treacă prin suferințele crucii, fiindcă o viață fără asumarea crucii este o viață fără de mântuire’, a subliniat părintele Tudorel Peiu.

Vindecarea cere o credință puternică

Părintele Gabriel Militaru, de la Maternitatea ‘Bucur’, a reliefat în referatul prezentat că prin Taina Sfântului Maslu, sau ‘taina mângâierii’, se împărtășește creștinilor aflați în boli trupești și sufletești sau celor care nu au nici un liman decât numai pe Dumnezeu harul tămăduirii, al întăririi sufletești și al ușurării durerii trupești. ‘Sfântul Maslu caută să vindece pe cel bolnav prin restaurarea comuniunii lui cu Dumnezeu și cu semenii, prin preoți. De aceea este importantă credința bolnavului, care se căiește și cere iertare de la Dumnezeu pentru păcatele lui, după cum este importantă prezența la această slujbă a credincioșilor, care se roagă împreună cu preoții, și tot atât de important este faptul că la săvârșirea Sfântului Maslu iau parte mai mulți preoți. Chiar dacă vindecarea trupească nu este garantată, Taina Maslului aduce celui bolnav pace sufletească și putere de a-și purta fără revoltă propria boală’, a precizat părintele Gabriel Militaru.

Nevoia și importanța acestei Sfinte Taine pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor reies din nevoia acestora după Dumnezeu, a mai arătat părintele referențiar, întrucât cel bolnav are o sensibilitate aparte pentru Biserică, pentru ajutorul ei și își dă seama că Dumnezeu este singurul doctor în stare să vindece sufletul și trupul și că boala nu mai este un chin inutil, ci o poartă spre desăvârșire. ‘Taina Sfântului Maslu nu este o practică magică. Vindecarea omului, fie trupească, fie sufletească, depinde esențial de două lucruri: voia lui Dumnezeu și voia celui bolnav. Dacă Dumnezeu vrea să îl vindece, lucrul acesta se va întâmpla, dar nu se va petrece niciodată fără credința puternică a bolnavului și dorința de a-L sluji ca un creștin adevărat pe Dumnezeu’, a conchis părintele Gabriel Militaru.

Întrunirea, prezidată de părintele Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoților de caritate din cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a continuat cu dezbateri asupra temei și a altor chestiuni pastorale și administrative.

Comentarii Facebook


Știri recente