Ritualul spălării picioarelor în Parohia Coslada, Spania

Ca în fiecare an în Joia Mare, după Sf. Liturghie rânduită, a fost săvârșit în biserica parohială „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Coslada, ritualul spălării picioarelor pentru 12 copii ai școlii parohiale „Sf. Martiri Brâncoveni”. La final, copiii au primit din partea părintelui paroh, pe lângă calda binecuvântare părintească, daruri potrivit vârstei lor.

În Joia cea Mare, marii Părinți ai Bisericii ne-au predat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea Domnului. Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi, întrucât a dorit să le ofere o ultimă dovadă a iubirii Sale. Este unul din multele exemple de logică omenească răsturnată.

În cuvântul de învățătură părintele paroh George Cimpoca a spus: „Să fii umil nu înseamnă să te desconsideri, să negi sau să lași să se așeze praful peste talentele cu care ai fost înzestrat, nu înseamnă să ai o atitudine de dispreț față de propria persoană. Să fii umil înseamnă să-ți recunoști dependența de Dumnezeu și să te eliberezi de dorința de a fi stimat de oameni. Experiența de toate zilele ne face să vedem că există câteva stări de fapt în care umilința este indispensabilă. Una dintre aceste stări este căsătoria sau viața de familie. Ciudat, nu? Să fii umil în viața de familie, astăzi, când soții feministe și soți mânați de orgoliu masculin își dispută întâietatea? Să iubești pe cineva și să vrei să-ți fie alături până când moartea vă va despărți, presupune cel mai radical act de umilință, pentru că înseamnă să mergi către celălalt și să-i spui: „Eu nu-mi sunt suficient mie însumi, am nevoie de tine!” Născută din umilință, viața de căsătorie nu poate să supraviețuiască decât în umilință, pentru că această virtute ne ajută să ne depășim orgoliul, egoismul, tendința de a ne considera mai buni decât celălalt. „A sluji” este una dintre expresiile care azi se aud tot mai rar. Dar cum poate să existe un cuplu, o familie, o comunitate fără disponibilitatea de a sluji? Poate că uneori ar fi binevenit să înlocuim cuvântul „iubire” cu „slujire”. Pentru că, în esență, a iubi înseamnă a sluji. Și aici, exemplul prin excelență este Hristos.”

Tot joi, începând cu ora 19:00, a fost săvârșită Denia celor 12 Evanghelii.

Comentarii Facebook


Știri recente