Ritualul spălării picioarelor în Parohia Coslada, Spania

Ca în fiecare an, în biserica parohială „Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada, În Joia Mare, la 12 aprilie 2012, după Sfânta Liturghie, s-a săvârșit ritualul spălării picioarelor, la care au participat copii din cadrul Școlii parohiale „Sfinții Martiri Brâncoveni”. A fost un moment încărcat de emoție, vibrant, care a adus ceva din atmosfera ultimelor ceasuri petrecute de Mântuitorul înainte de Cinstitele Sale Patimi, după cum a mărturisit părintele paroh George Cimpoca.

„În Joia Mare s-a făcut aducere aminte și s-a trăit aievea momentul Cinei celei de taină, ultima cină pe care a avut-o Domnul Hristos împreună cu ucenicii Săi înainte de Sfintele Sale Pătimiri, când a rânduit ca acelea pe care le-a făcut El atunci, acolo, să se facă în continuare spre pomenirea Lui. Luând pâine în sfintele, preacuratele și fără prihană mâinile Sale a sfințit, a binecuvântat, a frânt și a dat ucenicilor săi, zicând: ” Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor.‘ (Mt. 26, 26-28). (…) Înainte de cină, însă, am văzut măreția Domnului Hristos, Cel ce Dumnezeu fiind, a spălat picioarele ucenicilor Săi. Ne-am minunat de Dumnezeu Cel ce spală picioarele omului, rânduind să facem și noi la fel: „Voi Mă numiți pe Mine: Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sunt. Deci dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să ca să spălați picioarele unii altora.’ (In. 13, 14). Este o poruncă a Mântuitorului ca să fim unii față de alții slujitori, osârduitori, jertfitori. (…) Creștinul nu poate fi decât slujitor. Mântuitorul, spălând picioarele ucenicilor Săi, a zis: ‘ …v-am dat vouă pildă, ca, precum v-am făcut Eu vouă, să faceți și voi.’ (Ioan 13, 15). Omul, prin păcat, a căzut din slujirea aproapelui, preocupat fiind, însă, de slujirea de sine. Spălarea picioarelor este o intervenție tămăduitoare, salvatoare. Ea îi redescoperă omului slujirea, prin care poate scăpa de mândrie și, astfel, poate trăi în mod corect viața”, a spus părintele Paroh George Cimpoca.

Prima mențiune despre obiceiul spălării picioarelor, practicat nu numai la Ierusalim, ci în toate abațiile din Occident, se găsește în Liber ordinum. Din a doua jumătate a secolului al VIII-lea, mărturiile despre acest ritual devin tot mai numeroase, obiceiul spălării picioarelor în Joia Mare generalizându-se, spre secolul al X-lea (vezi Missale Gothicum, Vita S. Brigidae, un Glossarium cu canoane din secolul VIII, editat de Du Cange).

Joi seara, la orele 19.00, se va săvârși Denia celor 12 Evanghelii, iar vineri dimineață, de la orele 10.00, slujba vecerniei cu scoaterea Sf. Epitaf.

Comentarii Facebook


Știri recente