Ceremonia propriu-zisa de intronizare a PF Parinte Daniel ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Scaunului Cezareei Capadociei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane va avea loc in cadrul slujbei de Te-Deum ce va fi oficiata in Catedrala patriarhala, dupa Sfanta Liturghie. Cum va decurge ceremonia de intronizare ne-a spus IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului: ‘Ceremonia de intronizare se va desfasura dupa urmatorul ritual: intai se va savarsi Te-Deum-ul de multumire adusa lui Dumnezeu pentru binecuvantarea ce s-a revarsat asupra Bisercii. Alegerea si intronizarea unui Patriarh este o mare sarbatoare pentru intreaga Biserica, dar este si un dar al lui Dumnezeu facut Bisericii. Dupa aceea, se va citi gramata sau tomosul, acesta fiind un act care se emite de catre Sf. Sinod, semnat de toti membrii Sf. Sinod, in care se consfinteste hotararea aceasta. Ritualul in sine cuprinde inmanarea insemnelor. Noul Patriarh primeste Crucea si cele doua engolpioane, apoi camilafca alba cu cruce, iar mantia sau carja arhiereasca sunt cele doua piese care incununeaza de fapt intronizarea. I se pune pe umeri aceasta mantie. Va fi luat apoi si pus de catre doi mitropoliti si asezat in scaunul patriarhal, prin care este investit oficial cu acest mandat de a conduce Biserica lui Hristos. Va urma apoi un cuvant din partea Sf. Sinod, la care asteptam raspunsul PF Sale’.
Din moștenirea lui Gojdu ne-a mai rămas doar o capelă, dar moștenirea de conștiință nu ne-o poate lua nimeni
Reporterii Pro TV au realizat un material despre mănăstirea ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Ei s-au documentat despre istoricul ei, constatând că făcea parte dintr-o imensă avere lăsată României de filantropul Emanoil Gojdu.…
Să nu uităm că era rău cu porcii departe de Tatăl, îndeamnă Episcopul vicar Damaschin | Cum trebuie să fie pocăinţa?
În predica de duminică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a explicat că pocăinţa trebuie să fie continuă şi însoţită de bucurie şi recunoştinţă. „Să nu uităm niciodată unde am fost, să nu uităm că era…
Elevii din Bucovina de Nord au confecționat mărțișoare: „Se agață în copac, ca să avem roadă tot anul”
Elevii Liceului „Alexandru Ilschi” din Crasna, regiunea Cernăuți, au participat la un atelier de confecționare de mărțișoare, simboluri ale primăverii. Ei și-au acompaniat activitatea cu recitare de versuri în limba română și au rememorat obiceiuri…
Cum l-a reabilitat Părintele Patriarh Daniel pe Diaconul Ion Creangă
Se știe că scriitorul Ion Creangă a fost caterisit din treapta diaconiei în 1872. După ce s-a demonstrat nedreptatea care i se făcuse, Părintele Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a…
BNR îl omagiază pe Mitropolitul Bartolmeu Anania la 100 ani de la naştere
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu 8 martie, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Conform unui comunicat transmis de BNR, aversul monedei redă…