Ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului, 13 septembrie 2009

La Catedrala episcopală din Roman a avut loc ieri, 13 septembrie 2009, ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, informează cotidianul Ziarul Lumina al Patriarhiei Române. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe un podium special amenajat lângă vechea biserică voievodală închinată Sf. Cuv. Parascheva, începând cu ora 9:00, de Preafericitul Părinte Daniel, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Sibiului, Preasfințitul Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi. La slujba Sfintei Liturghii au mai participat peste 300 de preoți din cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Ierotheos” al preoților Protopopiatului Onești.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Daniel a explicat faptul că ceremonia de ridicare în rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului presupune ridicarea în rangul de Arhiepiscop a Preasfințitului Episcop Eftimie și cea de Episcop-Vicar a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. „Acest moment solemn este rezultatul hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care la propunerea noastră, în consultare cu Sinodul Permanent, a aprobat ca venerabila și vrednica Episcopie a Romanului să devină Arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, a spus Preafericirea Sa.

A urmat citirea Tomosului patriarhal de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, prin care au fost amintite motivele care au stat la baza deciziei ca Episcopia Romanului să devină Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. „Cunoscând rolul pe care l-a avut în istoria Bisericii noastre Episcopia Romanului, cu o existență neîntreruptă de 601 ani, înființată în vremea domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei și pomenită în documente din secolul al XV-lea ca Mitropolia Țării de Jos, Mitropolia din Târgu Roman ori Arhiepiscopia din Țara de Jos, eparhie la care au păstorit vrednici ierarhi, unii dintre ei cu importante contribuții la promovarea culturii, spiritualității și vieții bisericești moldave, între care amintim pe viitorii mitropoliți ai Moldovei: Teoctist, care l-a uns ca Domn al Moldovei pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Anastasie Crimca, Sfântul Ierarh Dosoftei și Veniamin Costache, străluciți cărturari, precum și pe episcopii: Evloghie, care a întâmpinat moaștele Sfintei Parascheva la intrarea în țară (1641) și a participat la Sinodul de la Iași (1642), Macarie Cronicarul, Melchisedec Ștefănescu, ilustru cărturar și fervent susținător al recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), și Teodosie Atanasiu, provenit din ținuturile Bacăului; ținând seama că la Roman au păstorit ierarhi care, pentru sfințenia vieții lor au fost canonizați de Sfântul nostru Sinod; în lumina rânduielilor canonice și pe temeiul statornicirilor bisericești înscrise în art. 7 alin. (3) din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care prevăd că: „episcopiile vechi pot deveni arhiepiscopii, pe baza unei motivații temeinice” ” în consultare cu Sinodul Permanent, în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, am propus Sfântului Sinod ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a șase episcopii cu continuitate istorică seculară, între care și Episcopia Romanului. (…) Privind cu îndreptățire la temeinicia propunerilor Noastre făcute în consultare cu Sinodul Permanent, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 3.621 din 19 iunie 2009, a aprobat următoarele: înălțarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, schimbarea titulaturii acesteia în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și înscrierea acesteia în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române cu titlul Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

În temeiul prevederilor Can. 12 al Sinodului IV Ecumenic și ale art. 7 alin. (2) din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române potrivit cărora „Titulatura mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor este cea a eparhiei pe care o păstoresc”, prin aceeași hotărâre, Sfântul Sinod a aprobat conferirea rangului de Arhiepiscop Preasfințitului Părinte Eftimie, care va purta titulatura Înaltpreasfințitul Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, iar în conformitate cu prevederile art. 88 lit. k) din același Statut, Sfântul Sinod a aprobat ca Preasfințitul Arhiereu-Vicar Ioachim Băcăuanul să fie înălțat la rangul de episcop-vicar, urmând a purta titulatura Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului”.

Apoi, Patriarhul României a înmânat însemnele de episcop-vicar Preasfințitului Ioachim Băcăuanul: mantia de arhiereu, crucea pectorală, engolpionul și cârja arhierească. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, de acum Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a adresat un cuvânt în care a mulțumit pentru prezența la acest eveniment solemn Patriarhului României, celorlalți arhierei prezenți, domnului Traian Băsescu, președintele României, preoților și credincioșilor, făcând în același timp o cronologie a evenimentelor istorice care au marcat Episcopia Romanului până în prezent. „De acum putem să spunem că Romanul este istoria și tradiția acestei eparhii, iar Bacăul împlinirea și prelungirea ei. Țara de Jos de altădată, cu Bacăul, centru social-politic, și Romanul, centru spiritual și cultural al străvechiului teritoriu românesc, se reactivează și se regăsesc împreună în lucrarea lor de peste veacuri. Cele două ținuturi care și-au conjugat destinele și aspirațiile o vor face pe deplin și de acum înainte”, a spus Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Întâistătătorul Bisericii noastre le-a urat Înaltpreasfințitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitului Ioachim Băcăuanul „ani mulți cu sănătate, fericire, ajutor de la Dumnezeu în lucrarea sfântă, pastorală a acestei Arhiepiscopii”. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oferit Părintelui Patriarh din partea Centrului Eparhial o reproducere murală a icoanei Sf. Cuv. Parascheva, pictată în Catedrala episcopală din Roman.

Soborul de ierarhi s-a îndreptat apoi spre Reședința episcopală unde Preafericitul Părinte Daniel i-a înmânat Preasfințitului Eftimie, care din motive de sănătate nu a putut participa la ceremonie, însemnele episcopale: mantia de arhiereu, crucea pectorală, engolpionul și cârja arhierească.

Comentarii Facebook


Știri recente