Ridicarea Eparhiei Râmnicului la rang de Arhiepiscopie

În zilele de 18-19 iunie 2009, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Printre hotărârile luate se află și ridicarea Eparhiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie.

Episcopia Râmnicului este una dintre cele mai vechi episcopii din țara noastră și fără îndoială moștenitoarea fostei Mitropolii a Severinului de la sfârșitul secolului al XIV-lea.

După ce în anul 1359, în timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab, a fost recunoscută prima mitropolie românească – Mitropolia Ungro-Vlahiei – de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în 1370, în Țara Românească, s-a mai înființat, în dreapta Oltului, Mitropolia Severinului, având ca mitropolit pe Antim Critopolos (1370-1381). Această Mitropolie a avut reședința în Severin, însă datorită hărțuielilor ungurilor (1375), va fi mutată la Strehaia, ajungând în cele din urmă la Râmnic.

Când Severinul a revenit Țării Românești, s-a reînființat și Episcopia din dreapta Oltului, cu numele de Episcopia Râmnicului Noul Severin, fapt întâmplat în timpul domnitorului Radu cel Mare, în anul 1503-1504. Această Episcopie a fost înființată în amintirea Mitropoliei dispărute, a cărei biserică catedrală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost zidită pe locul unde se afla actuala catedrală. Ea avea în jurisdicție viața religioasă a Olteniei depinzând direct de Mitropolia Ungro-Vlahiei.

Primul episcop al Râmnicului se pare ca ar fi fost Maxim Brancovici, ierarh de origine sârbă, care la puțină vreme a ajuns Mitropolit al Țării Românești, însă numele lui nu figurează în pomelnicul Episcopiei, acesta deschizându-se cu numele episcopului Leontie 1532-1534 (?). De la înființarea Episcopiei și până în zilele noastre, la Râmnic au păstorit 40 de ierarhi dintre care se cuvine să menționăm pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, patronul și ocrotitorul orașului Râmnicu Vâlcea și Sfântul Ierarh Calinic Cernicanul, care a refăcut reședința episcopală a Râmnicului.

Înființându-se Mitropolia Olteniei (1939) și Arhiepiscopia Craiovei (1946) cu reședința la Craiova, Episcopia Râmnicului a rămas cu jurisdicția teritorială asupra județelor Vâlcea și Romanați.

În timpul Preafericitului Părinte Iustinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în 1948-1949 s-a elaborat, votat și aprobat „Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”, în care se menționa, între altele, unirea Eparhiei Râmnicului Noul Severin cu Eparhia Argeșului, sub denumirea de Episcopia Râmnicului și Argeșului, cu sediul la Râmnic, având ca episcop pe vrednicul de pomenire Preasfințitul Părinte Episcop Iosif Gafton (1949-1984). Timp de aproape 51 de ani această Episcopie a avut in jurisdicție județele : Vâlcea, Argeș, Olt și o parte din Teleorman.

Din 1984 Episcopia Râmnicului este păstorită de Preasfințitul Episcop Gherasim Cristea care a activat ca Arhiereu-Vicar la Râmnic încă din 1975. Înscăunarea Preasfinției Sale s-a facut la Râmnic în ziua de 2 decembrie 1984.

În anul 1990, reînființându-se Episcopia Argeșului și Muscelului, cu sediul la Curtea de Arges, Episcopia Râmnicului a rămas cu județele Vâlcea și Olt. În această perioadă s-au restaurat majoritatea schiturilor, mânăstirilor și bisericilor de mir, monumente istorice și de artă din cadrul eparhiei, fapt pentru care Ministerul Cultelor și Culturii i-a acordat Preasfințitului Părinte Gherasim, „Diploma de excelență”, în anul 2005.

Începând cu data de 1 februarie 2008 și-a început activitatea nou înființată Episcopie a Slatinei, Episcopiei Râmnicului rămânându-i în jurisdicție doar județul Vâlcea.

Sursa istoricului: Episcopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente