Ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie

În zilele de 18-19 iunie 2009, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Printre hotărârile luate se află și ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie.

SCURT ISTORIC

Secolul I

Sfântul Apostol Andrei propovaduieste în partile Dunarii de Jos. Conform Patimirii Sfântului Andrei – din Sinaxarul constantinopolitan – Sfântul Andrei a predicat în „regiunea Bitiniei si Pontului, în provinciile romane Tracia si Scitia (n. ns. regiunile de la Dunarea de Jos)”, iar Eusebiu de Cezareea mentioneaza ca a propovaduit si în „regiunile care se întind pâna la Dunare”. O traditie locala veche, consemnata la 1794, afirma ca apostolul a ridicat o biserica în zona Serbesti-Barbosi (lânga Galati).

Secolele III-IV

Cruciulita din sidef (1,7 cm x 1,7 cm) cu brate egale, usor latite spre capete si terminate în unghi, din timpul împaratului Elogabalus (218-222), descoperita la Barbosi – Galati.

Cruce pandantiv de sidef (cca 2 cm), de tip immisa, datata cu ajutorul unei monede din vremea împaratului Severus Alexander (222-235), gasita într-o locuinta aflata la sud-est de castellumul roman de la Barbosi-Tirighina (Galati).

Amfora cu inscriptii crestine (chrismonul crestin), descoperita în castellumul de la Barbosi (Galati).

Mormânt de inhumatie crestin, de la Tirighina – Barbosi, al lui Innocens, datat cu monede de la Claudius Goticul (268-270).

Activitatea în sudul Moldovei a misionarului Audias, originar din Mesopotamia.

Sfântul Episcop Efrem, trimis sa propovaduiasca scitilor de la Dunare de patriarhul Ierusalimului, a fost decapitat undeva în zona Dunarii de Jos, pe 7 martie. Particele din moastele sfântului, alaturi de ale celorlalti 6 episcopi din Cherson (Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor si Elpidie), au fost aduse la Galati, prin parinti din Basarabia, în timpulepiscopului Chesarie Paunescu (actualmente se afla în Cate­drala Episcopala).

Secolele VIII-XIV

Cimitir crestin descoperit la Stoicani, judetul Galati.

Cimitir crestin descoperit la Sendreni (Serdaru, lânga Galati).

Materiale arheologice cu inscriptii crestine, datate în timpul împaratului Roman al III-lea Arghyros (1028-1034), descoperite la Braila.

Necropola crestina la Braila, în punctul „Cetate”, cu înhumari cu cista de piatra.

Secolele XIV – XV

Într-un document din 15 octombrie 1491, prin care se vinde satul Cernica (a fost la nord de comuna Brahasesti, judetul Galati), este amintit „popa Filip” care a slujit în sat în vremea domniei lui Alexandru cel Bun. Este deocamdata cea mai veche marturie documentara despre existenta unui preot pe teritoriul Episcopiei Dunarii de Jos.

Necropola crestina din vatra medievala a Brailei, sub biserica „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Sursa istoricului: Episcopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente