Rezoluție legată de redeschiderea Seminarului de la Halki

Senatul Statelor Unite pregătește o rezoluție prin care să solicite autorităților de la Ankara „redeschiderea neîntârziată și fără condiții” a Seminarului ortodox de la Halki, informează Archons.org, citat de cotidianul „Ziarul Lumina’.

Mai mulți senatori americani au pregătit rezoluția numărul 356 care este examinată în momentul de față de Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului Statelor Unite ale Americii. Documentul privind Seminarul de la Halki a fost prezentat de senatorul Benjamin L. Cardin, președintele Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa, și conține cererea parlamentarilor de peste ocean ca Guvernul turc să faciliteze redeschiderea Școlii Teologice de la Halki de sub oblăduirea Patriarhiei Ecumenice, fără vreo condiție sau întârziere. Rezoluția precizează că Patriarhia de Constantinopol este o instituție care a traversat 17 secole, fiind un centru al Bisericii Ortodoxe în lume, și că școala de la Halki reprezenta principala instituție de învățământ teologic pentru Patriarhia Ecumenică până în 1971, anul închiderii ei de către autoritățile turce. Senatorul Cardin a citat și cuvintele Președintelui Barack Obama, spunând că „libertatea religioasă și de expresie conduce spre o societate civilă puternică și vibrantă care are doar rolul de a întări statul, de aceea un pas ca acesta ar reprezenta un important semnal în Turcia și în întreaga lume”. Șeful administrației americane și-a afirmat susținerea pentru redeschiderea Seminarului de la Halki în cadrul discursului său din Parlamentul turc din 6 aprilie, anul acesta. În Rezoluția senatorilor americani se amintește și de faptul că s-a constatat o bine-venită deschidere în acest sens și din partea premierului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul întâlnirii cu Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, de pe 15 august. Întâlnirea de la jumătatea lunii august a fost una istorică și așteptată și s-a desfășurat în prezența mai multor delegați reprezentând minorități religioase din Turcia. La finalul acelei întâlniri, premierul turc Erdogan a spus că „nu ar trebui să fim ca aceia care se adună, vorbesc și apoi se împrăștie. Trebuie să avem rezultate”.

În finalul prezentării sale, senatorul Cardin a spus că „rămân încrezător și îl încurajez pe prim-ministrul Erdogan să acționeze decisiv și fără condiții în privința Seminarului de la Halki înainte de vizita sa la Washington, la începutul lunii decembrie”.

Discuțiile din Senatul american vin la scurt timp după ce Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu I, a efectuat o vizită apostolică în Statele Unite (17 octombrie-5 noiembrie), răstimp în care Sanctitatea Sa a avut numeroase întâlniri cu oficialități americane: președintele Barack Obama, vicepreședintele Joseph Biden, secretarul de Stat Hillary Clinton, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, precum și cu alți membri ai Congresului de la Washington.

O școală internațională

Școala Teologică de la Halki (situată pe una din insulele de la Marea Marmara) a fost, până la închiderea sa de către autoritățile turce în 1971, principala școală de teologie și seminar primar al Patriarhiei Ecumenice.

Școala de teologie a fost înființată pe ruinele vechii mănăstiri după ce patriarhul Gherman al IV-lea a vizitat insula în 1842. Apoi, cu aprobarea autorităților turce, s-au deschis școala de teologie și Mănăstirea Sfintei Treimi la 1 octombrie 1844 printr-o ceremonie specială. Sfânta Școală Teologică din Halki a fost înființată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor Patriarhiei din Constantinopol, dar și ale Bisericii în general. Studenții din Halki nu sunt numai nativi greci, ci și creștini ortodocși din toată lumea, ceea ce a dat școlii un caracter internațional. Numeroși profesori, preoți, teologi, episcopi și patriarhi ortodocși au absolvit la Halki, inclusiv actualul Patriarh Bartolomeu I și predecesorii său apropiați, Patriarhii Demetrius, Athenagoras și Maxim al V-lea. Mulți patriarhi, episcopi și foști profesori ai școlii sunt înmormântați acolo. În 1971, seminarul a fost închis de o lege turcă ce nu permite universităților particulare să funcționeze în Turcia. În 1988, Guvernul turc a ordonat dizolvarea Comitetului de administratori din Halki, până când criticile internaționale ale deciziei Ankarei au silit autoritățile turce să anuleze ordinul. Halki a intrat în atenția internațională în anii recenți. În octombrie 1998, ambele camere ale Congresului american au votat o rezoluție care sprijină redeschiderea Seminarului din Halki. Președintele american Bill Clinton a vizitat Halki în timpul vizitei sale în Turcia din 1999 și l-a îndemnat pe președintele turc Suleyman Demirel să permită redeschiderea școlii. De asemenea, și Uniunea Europeană a cerut, ca parte a negocierilor de aderare, acest lucru. Patriarhia a sperat că promisiunile din partea Guvernului turc de a permite redeschiderea seminarului vor fi respectate, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat.

Comentarii Facebook


Știri recente