Rezistenta Bisericii ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’, Barboi, este amenintata. In apropierea ei se construieste, de catre Bursa de Marfuri, o cladire ce va afecta rezistenta temeliei bisericii. Biserica Barboi a fost construita intre anii 1841-1844 pe fundatia unei biserici datind din 1615. Interiorul bizantin al bisericii a fost construit din piatra si caramida. Porticul, sustinut de coloane Dorice, este realizat in stil clasic, in timp ce turla prezinta elemente romanice neogotice. Datorita formei si dimensiunilor ei, Biserica Barboi este replica moldoveneasca a unor edificii similare de pe Muntele Athos. In curtea bisericii au fost inmormintati scriitorul Alecu Russo si domnitorul Ioan Sandu Sturdza, iar in turn a fost gasita biblioteca scriitorului Costache Conachi. Tot aici a fost diacon Ion Creanga intre anii 1863 si 1865. Prea Cucernicul Parinte Protopop Constantin Andrei, preot paroh al Bisericii Barboi a declarat ca va da in judecata pe cei resposabili: ‘Monumentele sunt efectiv ingropate de vii. Ceea ce am salvat de la comunisti, este ruinat de cei care sunt in Primarie astazi, pentru ca nu pot da vina decat numai pe domnul arhitect Oancea, care stia ca este un monument istoric de mare valoare pentru Iasi si pentru cultura noastra. Cu toate acestea, a acceptat, a concesionat, a dat avize, a dat si sugestii. Voi da in judecata si voi anunta Parchetul de anticoruptie.’ Prin lege, in jurul unui monument este obligatoriu sa se lase cel putin 250 de metri distanta, insa terenul pe care s-a inceput constructia, se afla la 12 metri de altarul bisericii.
Mitropolitul Basarabiei îşi serbează onomastica
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, îşi serbează ziua onomastică de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie. IPS Petru s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul,…
PS Ioan Casian enumeră etapele prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului
Într-un mesaj transmis în Duminica Sfinţilor Români, Episcopul Ioan Casian al Canadei a vorbit despre trei etape prin care lumina harului și sfințeniei îşi face loc în viaţa omului. El a explicat la începutul mesajului…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji de sărbătoarea Sf. Ap. Petru şi Pavel, 29 iunie 2022, după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Mitropolitul Teofan: Să dăm prioritate rugăciunii inimii în raport cu rugăciunea buzelor
În Duminica Sfinţilor Români, Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei le-a făcut o serie de recomandări duhovniceşti credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de hramul Mănăstirii Bucium din Iași. „Lupta Bisericii a fost…
Prima slujbă în limba română în orașul bavarez Dachau
Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat sâmbătă prima slujbă ortodoxă în limba română din Dachau, în landul german Bavaria. Părintele Alexandru Nan, Protopopul de Bavaria, a oficiat Vecernia la Gandenkirche („Biserica Harului”) din…